суббота, 3 марта 2012 г.

Біль при раку






Пухлина або її метастази викликають біль у половині випадків. Природа і сила болю залежать від того, де спостерігаються зміни і наскільки широкі зміни в тканинах.

Біль – це перший симптом приблизно у чверті ракових пацієнтів. Метастазна стадія раку викликає біль у 70% пацієнтів.

Біль зазвичай спочатку відчувається там, де знаходиться пухлина або її метастази. Активні речовини, що виділяються біля ракових кліток, збільшують опухання тканин і біль. Більшість болів прямо викликані пухлиною. Проте, біль в онкопацієнтів може бути викликаний і іншими чинниками, такими як мігрень і дегенерація.

Найбільш частою причиною ракового болю є метастази в скелеті. Інколи подразнюються нервові клітини, зростає внутрічерепний тиск і натягнення мембран, які обволікають внутрішні органи, що викликає біль.

Біль, викликаний скелетними метастазами, зазвичай постійний, тупий і ниючий. Якщо біль несподівано посилюється, це може бути викликано переломом кістки через ослаблення кісткових структур під дією пухлини.

Якщо нервові структури притискаються, біль буває спочатку сильним, пекучим і розриваючим, і огляд показує зміни у функціонуванні подразненних нервів.

Пухлина або метастази можуть забезпечувати біль через тиск на органи, нерви, кістки або інші структури.

Рак може викликати затискання органу або судини в тілі. Біль може бути викликаний інфекцією, подразненням або зміною в кровообігу.

Побічні ефекти хіміотерапії, радіаційної терапії або операції можуть також бути хворобливими. Тривала пасивність може викликати малорухливість і біль, і депресія або тривожність можуть підсилити її силу.

Краще лікування ракового болю – це процедури, які викорінюють пухлину або зменшують її розміри. Все більше і більше видів раку можуть бути повністю вилікувані хірургією, медичною і радіотерапією.

У ситуації, коли повне лікування неможливе, біль можна ослабити. Радіотерапія приносить швидке зменшення рівня болю. Чим більш чутливими є пухлини до радіації, тим більше зниження болю. У випадках скелетних метастаз, біль може бути зменшений протягом декількох днів.

Радіоактивні речовини, які накопичуються пухлинами, використовують на додаток до традиційної радіотерапії. Вони також знижують біль. Біль у пухлинах, що швидко діляться, може бути контрольований навіть швидше за допомогою болезаспокійливих засобів.

Лікування може бути також використане для послаблення болю без впливу на зростання пухлини. Це має сенс при помірнішому лікуванні і збільшення дози за потреби.

Оскільки біль викликаний раком, продовжується, медикаменти призначають із самого початку на кожні 24 години. Метою є безболісний стан і неможливість болю поновитися до прийому наступної дози. Це допомагає контролювати біль з меншою кількістю медикаментів спочатку, і збільшувати дозу із посиленням болю.

Використовується широка різноманітність медикаментів від протизапальних до сильних опіатів. Пероральне вживання зазвичай є найлегшим. Додатково до ін'єкцій і внутрішньовенних крапельниць, можливо постійно вводити ліки через підшкірний насос або введення прямо в хребетний канал.

Біль може зустрічатися навіть після успішного лікування раку. Вона може з'являтися після хірургії або радіотерапії. Грудна хірургія створює залишкові болі у 40% пацієнтів протягом 6 місяців після операції. У деяких випадках необхідна регуляція болю. Близько чверті пацієнтів після мастектомії може відчувати тривалі болі після операції.

Информация об авторе vkontakte.ru

Комментариев нет:

Отправить комментарий