суббота, 3 марта 2012 г.

Біль у промежині







Жіночі генітальні болі

Менструальні болі


Повторювані болі часто пов'язані з менструаціями. Біль може виникати до, після або під час менструації і він тупий і слабкий за природою. Зазвичай він відчувається в нижній частині очеревині, можливо також на нижній частині спини. Біль часто нешкідливий і не викликаний хворобою.

Менструальні болі зазвичай знімаються протизапальними засобами. Після народження дитини симптоми зменшуються.

Різні захворювання можуть також викликати біль, пов'язаний із менструаціями. Це можуть бути порушення розвитку матки, ендометріоз, заворот матки, ускладнення від інфекції яєчників, міома
матки, ускладнення при пологах. Огляд у лікаря визначить причини проблеми.



Ендометріоз

Коли тканини, що нагадують слизові мембрани матки, знаходяться за межами матки, це може викликати біль на різних етапах менструального циклу. З цими проблемами може бути пов’язане безпліддя. Біль може мати притуплений або пронизливий характер. Може роздуватися шлунок. При трясінні біль посилюється.

Якщо тканина зростає біля кишечника або сечових органів, можуть бути присутніми діарея або проблеми із сечовипусканням. Зазвичай спостерігається менша кровотеча під час менструального періоду, а також можливе підвищення температури за декілька днів до менструації.

Самостійне лікування полягає в протизапальних засобах. Лікар може запропонувати гормональну терапію або хірургію.



Інфекції

Інфекції репродуктивних органів зазвичай поширюються вгору через шийку матки в матку і потім в яєчники. Інфекція може поширюватися з яєчників у черевну порожнину.

Найбільш часті симптоми інфекції яєчників – це біль в очеревині і лихоманка. Лікар при огляді знаходить чутливість інфікованої області, і лабораторні тести показують ознаки інфекції. Лікування в основному складається з антибіотиків. Інколи необхідна хірургія.

Також існують інфекції піхви. Найбільш поширені симптоми – це збільшені, інколи з поганим запахом виділення з вагіни, біль і симптоми сечової системи. Причиною часто є трихомонад, грибок, гонокок та інші бактерії. Діагноз можливий після дослідження культури мікроорганізмів. Лікування полягає у використанні відповідних медикаментів у кожному випадку.



Пухлини матки

Пухлини тканини матки, або міоми, є дуже поширеними. Невеликі міоми є безболісними. Біль може виникати, коли пухлина зростає і при цьому притискує нервові структури. Симптоми сечової системи, закрепи або біль в спині можуть бути також присутніми, якщо тиск здійснюється на сечовий міхур або кишечник.

Затримка сечовипускання або набрякання ніг зазвичай присутні при великих міомах. Якщо шийка матки звужена або спостерігається некроз або геморрагія міоми, можуть виникнути неочікувані різкі болі.

Інші пухлини

Рак шийки матки – це найбільш поширена пухлина жіночих репродуктивних органів. Найчастіше він зустрічається у жінок у віці 45-50 років. Існують декілька ознак початку захворювання, вони зазвичай включають виділення змішані з кров'ю або коричневі на колір. Біль зазвичай відсутній при початку захворювання.

Рак тіла матки найбільш характерний для жінок віком 55-60 років. Більшість захворюють після менопаузи. Основний симптом – це кров'яні виділення. Біль з'являється лише на пізніх стадіях.

Пухлина яєчників часто є асимптоматичною на початку. Лише коли пухлина зростає, можуть виявлятися симптоми. Пухлину зазвичай виявляють при профілактичних оглядах.



Пролапс

Повторні або складні дітонародження можуть викликати розриви і розтяжки м'язів. Це може викликати пролапс репродуктивних органів.

Розтяжка в'язок може викликати біль у спині. Може виявитися перегин уретри, унаслідок чого виникають симптоми сечостатевої системи. Пацієнт може відчувати складнощі при випорожненні і переживати вагінальні кровотечі.

Для лікування необхідне хірургічне втручання.


Ектопічна вагітність

Запліднена яйцеклітина може прикріплятися за межами маткової порожнини і розвиватися там деякий час. Це зазвичай відбувається у фаллопієвих трубах. Рідко зростання досягає середини вагітності.

При ектопічній вагітності зазвичай затримуються менструації. Інколи симптоми можуть з'являтися навіть до пропуску першого менструального періоду. Присутні нормальні ознаки вагітності. Біль в нижній очеревині може бути різким і сильним і часто супроводжується матковою кровотечею. Кровотеча зазвичай викликає швидке погіршення здоров'я людини.

Необхідна невідкладна хірургія. Якщо є підозріння на позаматкову вагітність, негайно зверніться по допомогу.


Венеричні хвороби

У жінок практично не розвиваються симптоми або розвиваються протягом перших двох тижнів. Симптоми можуть включати біль внизу живота, білі, і печіння при сечовипусканні. Якщо хворобу не почати лікувати на ранніх стадіях, можуть виникнути ускладнення, наприклад, поліартрит.

Діагноз можна поставити по фарбуванню або по культурах з інфікованої рідини. Лікування складається з антибіотиків.

Невідкладна допомога

Болі в животі і кров'яні виділення, якщо можлива вагітність.

Консультація у лікаря

Біль в очеревині, що супроводжується уринарними симптомами.
Біль у животі, що поєднується з високою температурою.
Пролонгований абдомінальний біль у будь-якій частині очеревини.
Збільшені виділення з вагіни.
Кров'яні вагінальні виділення.
Вагінальні виділення із поганим запахом.
Виділення із сечовипускального каналу.
Печіння при сечовипусканні.

Жіночі генітальні болі, більше інформації англійською мовою:

Medicinenet.com страницы о менструальных схватках.
Клиника Майо страницы о эндометриозе.
eMedicineHealth страницы об инфекциях репродуктивных органов.
Клиника Майо, статьи о миомах.
NHS Choices о раке вагины.
NHS Choices о раке матки.
Webmd.com страницы о пролапсе матки.
Webmd.com страницы об эктопической беременности.
Medicinenet.com страницыо венерических заболеваниях у женщин.



Жіночі і чоловічі генітальні болі

Сечостатеві інфекції


Болі в нижній частині сечостатевого тракту і сечового міхура зазвичай відчуваються в нижній очеревині біля лобкової кісті, у паховій або генітальній зоні. Часто присутні й інші симптоми, такі як підвищена потреба в сечовипусканні, печіння або проблеми із сечовипусканням.

Печіння під час сечовипускання може бути викликане проблемами із сечовим міхуром, простатою або сечостатевим трактом. Біль, що відчувається на початку сечовипускання, зазвичай пов'язаний з проблемами сечостатевого тракту і викликаний потоком сечі через хворобливу зону. Скорочення запаленого сечового міхура після спустошення часто викликає болі в кінці сечовипускання.

Найбільш частою проблемою є інфекції сечостатевого тракту, які можуть бути діагностовані по пробі сечі. Лікування проводитися антибіотиками. Гонорея, хламідія і деякі медикаменти, наприклад, толфенамова кислота, можуть викликати печіння при сечовипусканні.

Самостійне лікування полягає у вживанні великої кількості рідини. Це допомагає усунути бактерії з системи. Речовини, які підвищують кислотність сечі, пригноблюють розвиток бактерій. До них відносяться вітамін С, брусничний і крушиновий сік.

Профілактика полягає в спорожненні сечового міхура до і після сексуального контакту. Важливо після здійснення туалету витиратися від переду назад, щоб бактерії не поширювалися на сечостатевий тракт.

Жіночі і чоловічі генітальні болі, більше інформації англійською мовою:

Клиника Майо, статьи об инфекциях мочеполовой системы.



Чоловічі генітальні болі

Скручування яєчок


Скручування яєчок часто зустрічається у дітей і хлопців. Симптоми включають різкий біль в яєчках і опухання. Обстеження показує, що яєчко піднялося до верхньої частини мошонки. Лікування проводять екстреною хірургією.

Чоловічі інфекції

Залози і крайня плоть пеніса можуть запалюватися. Це може бути викликано природженою або набутою стислістю крайньої плоті. Лікування здійснюється купанням. Необхідно повернути крайню плоть в колишнє положення, інфіковану зону можна очистити і лікувати антибактеріальними мазями і рідинами. Пізніше може знадобитися обрізання.

Герпес може викликати екзему з маленькими пухирями в області гланд.

Придаток яєчка може запалюватися через бактерії, гонорею або туберкульоз. Симптоми: опухання яєчок і біль. Лікування включає підтримку мошонки та антибіотики.

Інфекція яєчок може бути пов'язана з епідемічним паротитом (свинкою). Інфекція придатка яєчка зазвичай не поширюється на яєчка, навіть якщо спостерігається сильне опухання.

Простата може мати гостру інфекцію або нарив. У цьому випадку симптомами є неочікуване підвищення температури і біль у паху, між ніг і в яєчках. Антибіотики зазвичай є достатнім лікуванням. Інколи необхідно розкривати нарив.

Хронічні інфекції простати є більш частими, ніж гострі інфекції. Симптоми часто включають невеликий тупий біль в паху, нижній очеревині, яєчках або в попереку. Може спостерігатися підвищена потреба або проблеми при сечовипусканні. Під час пальпації простата є хворобливою.

Лікуванням є теплі ванни. Також може використовуватися масаж простати. Можна приймати медикаменти, які знімають симптоми.



Пухлини мошонки

Злоякісні пухлини мошонки є найбільш частими у молодих чоловіків. Симптомами можуть бути тверді маси в яєчках або швидко зростаюча пухлина мошонки. Настійно рекомендоване хірургічне втручання.

Водянка оболонок яєчка або збирання рідини в мошонці – це доброякісна пухлина. Вона просвічується і може бути видна при світлі лампи. Якщо вона має велику масу, то може бути видалена хірургічно.

Варикозне розширення вен мошонки може теж створити враження збільшеної мошонки. Варикозні вени спустошуються в положення лежачи. Якщо необхідно, можлива хірургія.

Венеричні захворювання

Гонорея у чоловіків майже завжди виявляється симптоматично. Чоловіки відчувають симптоми протягом 2-5 днів після сексуального контакту, у якому сталося зараження. Першим симптомом може бути забарвлені виділення із сечостатевого тракту. Часто спостерігається печіння і свербіння під час сечовипускання.

Діагноз може бути поставлений по фарбуванню або за формою культури, узятої із зараженої рідини. Лікування включає антибіотики.

Можливий розвиток інфекції сечостатевого тракту, викликаний іншими типами бактерій. У цьому випадку тести не показують наявність гонокока. Лікування в цьому випадку також проводиться антибіотиками.


Мошонкові болі

Біль у мошонці може бути викликана локальним тиском, бути переданою на відстань або мати невідому причину. Після вазектомії, або чоловічої стерилізації, хронічний біль спостерігається в 1-15%. Запалення придатка яєчка, структури, яка знаходиться позаду яєчка, в якій дозріває і зберігається сперма, теж може викликати біль.

Хронічний простатит може з'являтися як мошонковий біль. Лікар зазвичай підозрює цю причину, якщо простата хвороблива при ректальному огляді. Біль у мошонці також можуть викликати місцева пухлина, камені в сечостатевому тракті, надреактивність тазових м'язів або операції в цій області.

Часом не знаходять жодної відомої виліковуваної причини. У цьому випадку необхідно уникати дій, які підсилюють симптоми, наприклад, таких як їзда верхи або на велосипеді. Фізіотерапія також може бути корисна в ситуаціях, коли спостерігається підвищена активність тазових м'язів. У цьому випадку можуть бути корисними протизапальні медикаменти, які продаються без рецепту.

Невідкладна допомога

Гострий сильний біль в області яєчок.
Тверді маси в яєчку.
Маси, що швидко збільшуються, в мошонці.

Консультація у лікаря

Абдомінальний біль, що супроводжується симптомами сечостатевої системи.
Абдомінальний біль з лихоманкою.
Пролонгований біль у животі в будь-якій ділянці.
Виділення з сечостатевого тракту.
Печіння при сечовипусканні.

Чоловічий генітальний біль, більше інформації англійською мовою:

patient.co.uk страницы о деформации яичка.
NHS Choices о баланите.
Medscape.com о баланите.
Клиника Майо, статьи о воспалении придатка яичка.
eMedicineHealth страницы о воспалении придатка яичка.
Клиника Майо, статьи об орхите.
Webmd.com страницы о простатите.
Клиника Майо, статьи о раке яичек.
Medicinenet.com страницы о венерических заболеваниях у мужчин.
Webmd.com страницы о вазэктомии.
Клиника Майо, статьи о камнях в почках.
Familydoctor.org генитальные проблемы у мужчин схема.

Информация об авторе vkontakte.ru

Комментариев нет:

Отправить комментарий