суббота, 3 марта 2012 г.

Біль у руках






Пошкодження при стресі

Рука – це багатогранне знаряддя. Вона сильна і здатна оперувати з особливо малими об'єктами, а також виконувати завдання, які вимагають надзвичайної точності. Не існує досконалішого пристрою. Лише коли ми відчуваємо труднощі, ми починаємо розуміти і цінувати щоденну важливість руки.

Пошкодження при стресі в зоні ліктя і кисті досить поширені. Вони зазвичай викликаються повторюваними діями, або професіями, які вимагають повторних рухів. Якщо клацаючий звук поєднується з хворобливими відчуттями, зазвичай йдеться про тендовагініт, що вимагає обов’язкової консультації у лікаря. Зменшення стресу і оптимізація робочого положення тіла зазвичай покращує ситуацію. Якщо при цьому проблема не вирішується, лікар повинен призначити протизапальні медикаменти у формі таблеток або мазей, а також фізичну терапію.

Самолікування полягає у вживанні протизапальних таблеток і мазей протягом декількох днів для послаблення болю. Холодні компреси не рекомендовані для пальців. Якщо проблемою є напруження м'язів передпліччя, можуть допомогти вправи для розтяжки ліктя і кисті.

Уникайте надмірного тиску на руки на роботі та у вільний час. У разі проблем кистей, робота або хобі, які вимагають повторюваних рухів у крайніх положеннях кисті, мають бути виключені. При роботі з мишкою використовуйте здорову руку замість хворої.

При роботі за комп'ютером необхідно робити кілька коротких пауз протягом дня. Рекомендується виконувати короткі гімнастичні вправи, наприклад, піднімання рук, напружування і розслаблення всіх м'язів, потискування рук.

Перед клавіатурою має бути досить місця для обох рук, щоб не створювати додаткового непотрібного напруження м'язів передпліччя. При друкуванні можуть використовуватися підставки для кистей.

Синдром зап'ястного каналу

Найбільш частим питанням відносно руки є тиск на медіанний нерв у зап'ястному каналі, синдром зап'ястного каналу. Це порушення досить характерне для людей, які багато друкують або грають на певних музичних інструментах щодня, також як і для тих, хто постійно перенапружує руки при роботі з вібруючими інструментами або виконують повторювані рухи протягом всього дня. Такі захворювання як ревматизм, артрит кисті, переломи в цій зоні, зайва вага, звужують зап'ястний канал і створюють умови для синдрому. Також діабет, гіпотиреоз, ниркова недостатність, менопауза, вагітність, інфекції і алкоголізм можуть зробити нерви більш схильними до тиску і легко подразнюваними.

Медіанний нерв іннервує сторону руки від великого пальця. При проблемах із цим нервом можуть зачіпатися чутливість і рухова здатність. Початкові симптоми включають оніміння і печіння у перших трьох пальцях. Можуть допомогти потискання руки або піднімання її. Часто може бути біль в кисті або руці і деякі проблеми з точними рухами пальців. Слабка хватка і слабкість руки можуть виявлятися як труднощі при носінні сумок. Якщо симптоми не слабшають, може розвиватися м'язова слабкість біля великого пальця.

Підозри на це захворювання виникають на огляді у лікаря при типовій клінічній картині, виявленні зниженої чутливості перших трьох пальцях, слабкої хватки, поколювання і слабкості в руці, коли кисть зігнута. Діагноз підтверджується з допомогою ЕМГ і визначення швидкості нервового проведення, яка буде понижена в зап'ястному каналі.

Лікування складається з шини, використовуваної для підтримки кисті в середньому положенні. Це дозволяє створити максимальний простір для нерва. Шину можна також одягати вночі. Якщо стан не покращується, може бути зроблена невелика операція для розширення нервового каналу, що відновлює нормальну провідність. Якщо необхідно, можуть бути використані болезаспокійливі засоби, що продаються без рецепту, для послаблення подразнення. Нерозумно відкладати лікування цих симптомів. При цьому можливо, що залишкові симптоми збережуться і їх неможливо вилікувати.


Затискання ліктьового нерва

Ліктьовий нерв може також затискатися в кисті. Симптоми схожі із симптомами синдрому зап'ястного каналу, але відчуття поколювання і зниженої чутливості з'являються в четвертому і п’ятому пальцях і хворобливість кисті спостерігається на боці мізинця. Це захворювання також називають синдромом Гайонового каналу.

Типовою причиною є прямий тиск на нерв, наприклад, при упорі на велосипеді або об стіл при роботі за комп'ютером.

Уникайте тиску і крайніх положень кисті при роботі та у вільний час. Часто використовуються протизапальні засоби і фізична терапія. Інколи необхідна хірургія.

Кіста піхви сухожилля

Так звана кіста може з'явитися на зовнішній частині кисті. Вона є доброякісною пухлиною, заповненою гелевидною рідиною. Вона може з'явитися також з боку долоні.

Пухлини зазвичай безболісні і створюють лише незначну косметичну проблему у формі горба. У деяких випадках вони можуть викликати біль, особливо якщо знаходяться глибше і стискуються суглобами при рухах.

Якщо кіста знаходиться глибоко в долоні, для підтвердження діагнозу можуть використовуватися ультразвук або МРТ. Лікування полягає у відкачуванні рідини та ін'єкціях кортизону. Якщо це не знімає проблему або випадки повторюються, можлива хірургія. У минулому лікування полягало в різкому ударі по кісті важкою книгою – при цьому пухлина зникала разом із проблемою.


Артрит кисті

Найпоширеніша проблема кисті в старості – це артрит. Він може бути двох видів: запальний, наприклад, ревматоїдний, подагричний або псоріатичний, і дегенеративний, такий як остеоартрит.

Ревматоїдний артрит – це системне захворювання, яке руйнує кістки і суглоби. Остеоартрит – це синдром зношування і розривів, що поражає окремі суглоби або декілька суглобів. Коли він руйнує рівні поверхні суглобів, поверхні кісток починають стикатися і роблять суглоб хворобливим і нерухомим. Спадковість, переломи, повторні травми, нестабільність кисті або важка робота можуть відіграти роль у розвитку остеоартриту.

При ревматоїдному артриті змащуюча речовина запалюється і опухає, і суглоб стає нестабільним, викликаючи деструкцію кісті і хряща. Ревматоїдний артрит кисті зазвичай починається з опухання суглобів пальців або метакарпофалангальних суглобів, або суглобів між першою і другою кісточкою пальця (проксимальний внутрішньофалангальний суглоб). Зазвичай права і ліва рука вражаються симетрично і одночасно. Опухання найбільш виражене у випадках дегенеративного артриту. Часто уражені кистьові суглоби.

Симптомами є біль і локальне опухання. Часто може з'являтися обмеження рухів і труднощі у схоплюванні об'єктів. Пізніше унаслідок вивихів можуть виникати деформації руки. Діагноз запальний артрит ставитися на підставі клінічних досліджень, рентгену і лабораторних тестів.

Остеоартрит кисті не дуже поширений. Дегенеративний артрит зазвичай пошкоджує середній і верхній суглоб пальців. Пальці стають горбкуватими і ніби злегка вивернутими. На стадії подразнення може мати місце легке опухання. Біль – це найгірший фактор і він посилюється при напруженні.

Артрит також знаходять у суглобі середньокистьової фаланги великого пальця або суглобі, що з’єднує великий палець і руку. Це зазвичай перший суглоб, що зазнає труднощі такого типу. Симптомами є місцевий біль, стукаючий звук і менш характерне опухання. Діагноз остеоартрит найлегше підтверджується рентгеном або МРТ.

Лікування ревматоїдного артриту базується на багатьох різних медикаментах, використовуваних для послаблення симптомів, запобігання або уповільнення прогресії хвороби. Результати кращі, якщо лікування почати якомога раніше, поки хвороба не створила непоправних порушень.

Насправді, не існує рішення для дегенеративного артриту. Лікування в основному полягає у вживанні протизапальних засобів, інколи протягом довгого часу. Може бути корисною фізична терапія у формі парафінового лікування або підводного ультразвукового лікування. Шини можуть використовуватися для іммобілізації кисті на короткий час протягом запалення при будь-якій формі артриту. Надзвичайно важливими є вправи для руки для підтримки функціональної активності. Ці вправи, як правило, легше виконувати в теплій воді. Кортизонові ін'єкції можуть бути необхідні для серйозно запалених суглобів.

Якщо ці проблеми присутні, необхідно використовувати устаткування, яке зменшує необхідність у докладанні зусиль. Банки можна відкривати за допомогою вологого рушника або інших пристроїв, призначених для цього. Також можуть бути корисні щипці та інші інструменти.

Зручнішим може бути розминати пальці в теплій воді. М'які подушечки для стискування пальцями можуть допомогти в підтримці м'язів руки у формі.

Коли інші методи не допомагають достатньою мірою зняти біль або функції руки скорочуються до неприпустимого рівня, може використовуватися хірургія як спроба зняти біль і поліпшити функцію.

Варіант, який часто використовується, це операції по злиттю і заміщенню суглобів. Після поєднання суглоби стабільні, але нерухомі, хоча при цьому зникає біль. Протези використовуються для відновлення функції заміщеного суглоба.


Контрактура Дюпюїтрена

З невідомих причин мембранні структури руки можуть почати потовщуватися. Це викликає скорочення пальців, починаючи з мізинця. У гірших випадках може виникати важка проблема з нерухомістю суглобів пальців.

Хірургічне втручання – це єдиний спосіб допомоги. Захворювання може повторюватися навіть після хірургії.


Емболізм

Емболізм в артеріальному кровообігу може негайно зупинити кровообіг в руці. Ембол зазвичай відходить від серця, аорти або через отвір у стінці сердечної камери від венозного кровообігу.

Симптом – це різкий інтенсивний біль в руці. Рука починає бліднути, стає холодною і занімілою. Відсутній пульс, рука холодна на дотик, шкіра може набувати мармурового ефекту.

Цей стан вимагає невідкладної хірургії, оскільки кінцівка може переживати недостатній кровообіг лише протягом короткого часу. Лікування полягає у внутрішньовенних процедурах, тромболітичному лікуванні і традиційній хірургії.

Венозний емболізм у верхній кінцівці дуже рідкісний. Кінцівка може бути хворобливою і може опухати і пекти. Діагноз можна підтвердити ультразвуком або контрастною венографією. Якщо є підозри на венозний емболізм, негайно звертайтеся за медичною допомогою.

Невідкладна допомога

Сильний біль у руці, втрата кольору і пульсу в руці.
Біль у руці і опухання кисті.

Консультація у лікаря

Біль в передпліччі у поєднанні із скреготом.
Біль в кисті у поєднанні з віддачею в руку або онімінням.
Опухання проксимальних фаланг пальців.
Інші болі, які не знімаються домашніми засобами.

Біль у кисті, більше інформації англійською мовою:

Википедия о повторных травмах натяжения.
Советы по предотвращению травм натяжения.
webMD о синдроме запястного канала.
RightHealth.com о проблемах локтевого нерва.
American Academy of Orthopedic Surgeons о кисте руки.
American Academy of Orthopedic Surgeons об артрите руки.
American Society for Surgery of the Hand об остеоартрите.
Википедия о ревматоидном артрите.
Клиника Майо, статьи о контрактуре Дюпюитрена.
Википедия об артериальном эмболизме.
Клиника Майо о холодных руках.
HealthDesk.com о спазме кистей или стоп.
Клиника Майо, статьи о болезни Раньяда.

Информация об авторе vkontakte.ru

Комментариев нет:

Отправить комментарий