суббота, 3 марта 2012 г.

Біль у шиї







Шийні болі

Проблеми з шиєю – це сучасна епідемія, особливо серед працівників офісів. Серед людей, які працюють за комп'ютером, дуже рідко можна знайти того, хто ніколи не мав проблем з болем у шиї. Чим більш зайнятою і стресовою стає робота, тим, здається, більше виникає проблем.

Болі в шиї не завжди легко розпізнати і поставити правильний діагноз. М'язи шиї створені для роботи, при якій вони скорочуються і розслабляються. Таке відбувається, наприклад, при вирубуванні дров. Дивно, як добре шийні м'язи можуть підтримувати такі дії після тривалої практики.

Проте при роботі за комп'ютером шийні м'язи повинні лише підтримувати, окрім голови і рук, хіба що аркуш паперу. Не дивлячись на це з'являються проблеми з шийними м'язами, викликані тривалим напруженням у м'язах, статичним положенням, до якого ці м'язи не пристосовані.



Напруження в шиї

Найбільш часта причина болів в шиї – це так званий синдром напруженої шиї. Його симптоми – це слабкість, малорухливість, оніміння, інколи запаморочення і біль у шийних м'язах. Часто в той же час спостерігаються головні болі, викликані напруженням. Симптоми зазвичай погіршуються під час роботи, коли м'язи залишаються скороченими, особливо якщо робота пов'язана із стресом і граничними термінами виконання.

Ризик шийних болів може бути вище, якщо робота вимагає тривалої підтримки шиї в одному положенні, наприклад, при роботі за комп'ютером або керуванні автомобілем. Ще один чинник ризику і пусковий чинник – це зміни рівня естрогену під час менопаузи, стресу або хронічних перевантажень на роботі або удома, дуже тривалий або недостатній сон, зловживання алкоголем або наркотиками.

Багато м'язів тіла повністю розслабляються, коли вони не використовуються. Деякі м'язи мають бути певною мірою скорочені весь час для підтримки потрібного положення тіла. Шийні м'язи завжди мають бути напружені, інакше ваша голова падала б вперед при сидінні або положенні стоячи. Коли ми нервуємо або переживаємо стрес, ми напружуємо м'язи ще більше, що може викликати болі в шиї або головні болі від напрження.

Шийні болі і нерухомість шиї можуть бути викликані неправильним положенням тіла при сидінні або стоянні. Якщо ваш робочий стіл або монітор комп'ютера розташовані дуже низько, голова завжди схилена вниз, м'язи постійно розтягнуті, що викликає біль. Стіл повинен знаходитися на такій висоті, при якій не доводиться додатково витягувати шию. Вдома подушки і ліжко не мають бути дуже м'якими.

Проблеми з напруженням шиї можуть бути діагностовані під час огляду лікарем і зазвичай не вимагають додаткових спеціальних тестів. Обстеження показує, що шийний відділ хребта рухливий, але шийні м'язи запалені. Рентген, комп'ютерна томографія або МРТ зазвичай показують лише випрямлення шийного відділу хребта унаслідок підвищеної напруги м'язів. МРТ сканери зазвичай використовуються лише в тому випадку, якщо лікар підозрює затискання нерва.

Самостійних зусиль вистачає, щоб послабити біль у шиї протягом декількох днів. Можливо використовувати доступні у продажу болезаспокійливі засоби. Болезаспокійливі гелі можна втирати прямо в чутливу зону. Деякі мазі і масла мають зігріваючий і розслабляючий ефект.

Ніжний домашній масаж шийних м'язів дуже допомагає. Стрес може погіршити шийний біль. Зазвичай буває корисним вивчення релаксаційної техніки для шийних м'язів. Релаксація і вправи необхідні в потрібний час. Вони доповнюють один одного.

Перша допомога полягає у вживанні протизапальних медикаментів, і проблеми зазвичай ослабляються за допомогою теплового лікування, масажу і розслабляючої фізичної терапії. Легкі симптоми можна лікувати удома, роблячи вправи для м'язів шиї і плечей і використовуючи холодні або теплі компреси. Зазвичай в таких випадках біль в шиї проходить.

Якщо симптоми сильні, фізичні вправи можуть підсилити біль. Вправи проти болю в шиї не повинні підвищувати напруження м'язів у гострій фазі. Зміцнення м'язів і добрий загальний стан є найбільш важливими довгостроковими засобами, і вони можуть бути початі відразу після проходу гострої фази болю.

Якщо звичайне лікування не допомагає, необхідний ретельніший аналіз. У такому разі може знадобитися перевірка положення тіла під час роботи та інших ергономічних чинників, рівня стресу, умов роботи м'язів, хобі і подушок, які використовуються для сну.

Використання окулярів може викликати повторюване кивання головою, що може викликати запалення шийних м'язів. У такому разі потрібно порадитися з офтальмологом.

Дуже часто ті, хто страждає від напруження шиї, є перфекціоністами за вдачею. Характер змінити важко, але завжди корисно мати довгостроковий план по догляду за собою.

Якщо напруженість шиї поєднується із загальною нервозністю, варто взяти до уваги такі методи релаксації м'язів, як біофідбек і гіпноз. Ці методи допомагають спостерігати за тим, як м'язи напружуються і як це напруження спадає. Це допомагає, наприклад, пристосувати висоту і положення столу і стільців в офісі.

Люди, які страждають від напруження шиї, можуть мати хобі, що викликають стрес для шийних м'язів. Плетіння може бути можливою проблемою, і під час його необхідно робити невеликі паузи, спирати лікті об поверхню і зменшувати кількість годин, присвячених плетінню.

Плавання стилем брас, коли потрібно утримувати голову над водою, не є відповідним заняттям для тих, хто страждає від шийного напруження. Рекомендується плавати з обличчям, опущеним у воду, і тримати шию прямо і розслаблено. Корисним може бути зміна стилів плавання і використання кроля і брасу. Після плавання бажано розтягувати шийні м'язи.

Біль в шиї і добрий нічний сон не завжди сумісні. Перевірте, що за подушки ви використовуєте, якщо ваша шия болить вночі або вранці. Під час сну на животі спинний відділ хребта зазвичай затиснутий в такому положенні, який може викликати біль. У якій би позі ви не спали, шия має бути прямою і підтриманою. Існує безліч ортопедичних подушок, які допомагають досягти такого ефекту, але вони не завжди виправляють проблему. Під час сну ми міняємо пози багато раз і тому не залишаємося в ідеальному положенні.

Протизапальні ліки, що відпускаються без рецепту, можуть використовуватися для самолікування протягом декількох днів. Мазі можна використовувати від м'язових болів. Якщо біль новий і сильний, допоможе холодний компрес. Через декілька днів теплове лікування може зняти симптоми.

Зазвичай допомагають легкі вправи, такі як розтягування шиї і плечей, рухи шиї вперед і назад, напруження і розслаблення шийних м'язів.

Важчих вправ необхідно уникати, доки біль не спаде. Вправи із підніманням ваги та інші, спрямовані на збільшення сили і витримки м'язів, теж допомагають.

Необхідно використовувати правильне положення тіла при роботі в офісі, а вдома потрібно уникати хронічного напруження шиї. Робіть декілька коротких пауз протягом дня, і робіть невеликі вправи для шиї і плечей в ці паузи.

Ті, хто працює за комп'ютером, повинні переконатися в тому, що є досить місця перед клавіатурою для відпочинку рук і що монітор не розташований дуже високо. Сидіти потрібно лицем до комп'ютера, спираючись на нижню частину спини.

Уникайте тривалого виконання роботи без паузи, так само як і тривалого керування автомобілем без зупинки. Під час керування автомобілем тримайтеся за нижню частину керма і розслабляйте плечі.

Перевіряйте періодично під час роботи, чи напружені ваші м'язи і спробуйте їх розслабити. Якщо ви схильні нахиляти голову вперед, перевіряйте і виправляйте ваше положення по кілька разів в день.

Якщо у вас болі в шиї, ретельно добирайте подушки. Головна мета полягає в тому, щоб підтримувати вашу шию під час сну. Це не просто, якщо ви спите в різних позах, інколи на спині, інколи на боці, і інколи на животі. Подушки мають бути високими, якщо ви спите на боці, щоб підтримувати пряме положення шиї. Якщо ви спите на спині або животі, уникайте дуже високих подушок.

Займайтеся спортом, коли м'язи перенапружені або розслаблені, піклуйтеся про свій загальний стан здоров'я. Адекватний відпочинок – це найважливіше.



Дегенерація

Старіння приносить із собою дегенеративні зміни в шийному відділі хребта, такі як опускання міжхребетних дисків і остеофітів. Якщо таких процесів достатньо багато, виникає затискання рухових нервів рук, виникає так званий синдром шийного відділу хребта. Це поширена причина болю в шиї у літніх людей. Це порушення викликає біль в області шиї, особливо коли шийний відділ хребта знаходиться в русі. Серед супутніх симптомів: запаморочення, поширення болю в руки, оніміння, яке погіршується вночі.

Огляд виявляє ригідність потиличних м'язів, обмеженість рухів і підвищену чутливість спинного відділу хребта до болю. Інколи при огляді вдається побачити поширення болю в руки. Діагноз необхідно підтвердити за допомогою рентгена, КТ сканування і МРТ, які покажуть дегенеративні зміни і затискання корінців нервів. Якщо необхідно скласти карту нервових структур, допоможе МРТ.

Лікування включає витягування або автовитягування шийного відділу хребта. До лікування м'язи необхідно розслабити за допомогою тепла і масажу. У найгостріших випадках як засіб першої допомоги використовують холодні компреси. Витягування проводять вручну або механічно. Між періодами лікування можна використовувати шийний корсет, це допомагає зменшити рухи в шийному відділі і, таким чином, зменшити подразнення нервів.

Якщо витягування не виправляє ситуацію або не може бути застосованим, використовують електробольову терапію або акупунктуру. Вони інколи показують дуже добрі результати з проблемою шийного напруження.

Коли біль є максимальним, рекомендується підтримувати шийний відділ близько до проміжної пози. Досягти необхідного ефекту допоможе м'який комір.


Грижа міжхребцевого диску

Інколи причиною болю, що поширюється, може бути проблема типу ішіалгії, коли виступаючий вперед міжреберний диск притискує корінь нерва. Симптоми аналогічні симптомам при синдромі шийного відділу хребта, але вони починаються стримко, наприклад, за одну ніч.

Коли тиск направлений на нерв в шиї, це природно викликає пекучий біль у шийних і плечових м'язах і на задній стороні голови. Біль часто вистрілює в руку, і може спостерігатися слабкість, поколювання або оніміння в руці. У серйозніших ситуаціях можуть виникати проблеми з регуляцією сечовипускання і випорожнення. Навіть молоді люди інколи страждають на цю хворобу. Для постановки діагнозу необхідне МРТ і КТ сканування, ЕМГ теж буває корисною.

У випадках грижі міжхребцевого диску рекомендується утримувати шийний відділ в середньому положенні, якщо необхідно, за допомогою м'якого коміра. Витягування шийного відділу також може бути корисним, але його повинен проводити досвічений фізіотерапевт. Інколи необхідне хірургічне втручання, якщо через певний час не спостерігається поліпшення, якщо біль нестерпний, або якщо не проходить слабкість в руках.

Спинний мозок може бути здавлений грижею міжхребцевого диску або спинним стенозом – вузьким спинномозковим каналом. Інші випадки здавлення можуть бути пов'язані з раком і гематомами або іншими додатковими масами. У цих випадках можуть виникати проблеми з контролем сечовипускання і випорожнення разом з болем в шиї і змінами в чутливості і силі рук.



Травма хребта

Автокатастрофи часто викликають травми хребта, особливо розтягнення або вивих шиї. Це травми м'яких тканин шиї. Звичайний механізм травми при зіткненні це початковий різкий рух назад і потім різкий рух шиї вперед. Можливо, що у такому разі разом із м'язами зрушуються також зв'язки між шийними хребцевими дисками, виникає порушення руху між дисками, що у свою чергу викликає біль.

У більшості таких випадків пацієнти швидко видужують, протягом декількох тижнів, але інколи можливі ускладнення. Звичайний рентген не показує такі травми і деякі пацієнти відчувають, що їм не вірять. МРТ показує кращі результати, але, на жаль, не завжди показує анатомічні зміни, які послужили причиною болю при травмах. Дослідження нервових шляхів і SEP-аналіз можуть вказати на пошкоджені нерви.

Симптоми після травми хребта можуть включати шийний біль відразу після травми або через декілька днів. Біль може віддавати в руки і значно обмежувати рухи шийного відділу. Також можуть бути присутніми головний біль і запаморочення. Може бути незвичайна чутливість, наприклад, поколювання в руках. Інколи навіть мінімальні рухи шийного відділу хребта викликають сильні болі, і шия може бути нерухомою. Інколи утруднені жування і ковтання.

Самолікування включає нормальне використання шийного відділу, якщо лікар це не заборонить. Бандаж на шию не є обов'язковим у всіх випадках. Доступні болезаспокійливі пігулки і мазі можна використовувати проти болю в м'язах. У перші декілька днів допомагає холодний компрес. На пізніших стадіях лікування можна зняти больові симптоми теплом.

Для лікування необхідний значний час, вправи та інші процедури необхідно почати в сприятливий час. Не відкладайте лікування шийного відділу надовго. Прогноз для цих захворювань зазвичай сприятливий, але деякі пацієнти можуть відчувати біль тривалий час. Якщо біль не припиняється або стає гіршим через декілька тижнів, необхідно знов пройти консультацію, зробити додаткові знімки або пройти інші процедури. Наприклад, використовуються локальні ін'єкції анестетиків, акупунктура і фізична терапія.



Кривошия

Захворювання під назвою кривошия описує ситуацію, у якій шия несподівано або поступово повертається на одну сторону. Різко виникаючі або гострі кривошиї зазвичай швидко виліковуються. Симптоми включають біль і ригідність потиличних м'язів. Шийні м'язи, в основному груднинно-ключично-сосцевидний м'яз знаходяться в судомі на одній стороні, що і приводить до повороту голови. Причини захворювання не ясні, інколи його можна пояснити сном в незвичних позах, невеликими травмами голови і схожими причинами.

Самолікування включає протизапальні засоби і обережне розтягання ригідних м'язів. Часто проблема зникає через декілька тижнів без якого-небудь лікування. Якщо стан не покращується, зверніться до лікаря. Лікування полягає у фізичній терапії і в деяких випадках в маніпуляціях із хребтом.

Так звана спастична кривошия – це комплексна проблема. Додатково до поверненої шиї, вона включає мимовільне сіпання і біль. Зазвичай вона починається поступово з легких симптомів повороту голови з різкими рухами. Голова може також триматися на противагу в нахиленому положенні. Симптоми викривлення шиї: біль, м'язові скорочення, що повторюються, і тремор можуть погіршуватися з часом. Пізніше повернене положення може стати постійним з лише обмеженою здібністю до поворотів голови і інших рухів.

Інколи інші причини приводять до спастичної кривошиї. Це може відбуватися в разі церебральних травм або пухлин, судинних захворювань або інфекцій мозку, дії токсинів або наркотиків. Якщо немає інших причин, кривошия вважається первинною.

Причини цього проблематичного захворювання невідомі. Імовірно, відіграють певну роль нейроактивні хімічні речовини. Одна з теорій свідчить, що функціональні розлади між церебральними ядрами можуть відігравати роль в ініціації хвороби. Нажаль, не існує оптимального методу лікування. Медикаменти, фізична терапія і гіпноз є можливими засобами. Добрі результати дає введення ботулінового токсину, який розслабляє судорожні м'язи на декілька місяців.

Кривошия може бути присутньою з народження. У цій ситуації зазвичай немає болю, але голова повертається на один бік. Причини цього невідомі, вважається, що причиною є травма до або під час пологів. Діагностику і лікування проводять фахівці.



Синдром грудного проходу

Синдром грудного або торакального проходу (TOS- Thoracic Outlet Syndrome) – це захворювання, при якому не залишається досить місця або сторонні структури притискують великі кров'яні судини і нерви, що виходять з шийного відділу хребта, коли вони проходять до руки через вузьку ділянку між ключицею і верхніми ребрами, таким чином, викликаючи постійне або тимчасове подразнення.

В літературі описані три типи синдрому, залежно від того, які структури найбільш задіяні. У більшості випадків страждають нерви. Ця ситуація називається неврогенним синдромом. У невеликої кількості закупорка вен викликає симптоми венозного синдрому, що зазвичай супроводжується опуханям руки. Найбільш рідка форма артеріального синдрому виникає в результаті хвороби артерій, супроводжується холодними і блідими руками і болем.

Погіршуючими чинниками можуть бути незвичайні м'язові структури в області шиї, зчленована ділянка, травма в цій зоні, зайве шийне ребро, анормально вузька смуга м'язів із зайвою силою. Також довга шия і сутулість плечей можуть підвищити ризики цього стану.

Симптоми включають невизначені болі в шиї, плечах і руках, загальну слабкість і нерухомість або пощипування мізинця і безіменного пальця і внутрішньої частини передпліччя. Також може бути присутнім слабке стискування. Симптоми часто виявляються вночі, коли рука виставлена або при перенесенні тягарів. Якщо це супроводжують судинні проблеми, руки можуть бути незграбними, слабкими і міняти колір, температуру, або опухати.

Обстеження часто показує запалення в області ключиці. Різне положення рук штучно використовується для підтримки пози. Якщо при цьому змінюється пульс на руках або чутний шиплячий звук через стетоскоп при зниженні пульсу, це вказує на синдром торакального виходу. Симптоми можуть бути легко відтворені, якщо підняти горизонтально руку і повторювати стискання в кулак деякий час.

Якщо лікарського огляду не достатньо для підтвердження діагнозу, використовуються рентген, ультразвук, МРТ, венографія, артеріографія, об'ємна реєстрація пульсу, КТ ангіограма, вивчення швидкості нервового проведення або електроміографія.

Фізична терапія використовується для лікування, коли метою є прочищення шляху для нервів і вен. Важливе також виправлення постави. Масаж і розтягування використовуються для розслаблення м'язів. У багатьох випадках це допомагає. Якщо причиною симптомів є постійно звужений тракт або травма, залучають хірургію, якщо фізична терапія не покращує стан.


Біль у шиї у дітей

Тривале незручне нахилене вперед положення шиї зазвичай викликає біль в області шиї у дітей. Це може статися під час сидіння на уроках, комп'ютерних ігор, читання або сну у поганому положенні протягом тривалого часу.

Деякі діти носять важкі рюкзаки, що дає зайве навантаження на м'язи шиї і викликає розтягування і болі в шиї. Невеликі або значні травми можуть пошкодити шию. Це легко може статися при контактному спорті, в інших видах фізичної активності або нещасних випадках. Рекомендується звертатися до лікаря при важчих травмах.

Якщо біль і малорухливість шиї поєднуються з лихоманкою, є можливим менінгіт. У цьому випадку необхідно перевірити, чи може дитина нахилити голову вперед і доторкнутися підборіддям до грудей. Якщо не може, необхідно звернутися до лікаря. Подібні симптоми дає ревматоїдний артрит. У цьому випадку також може бути опухання і слабкість.

Невідкладна допомога

Травма спини і негайний біль, наприклад, після автокатастрофи.

Консультація у лікаря

Біль, що віддає в руку.
Параліч або слабкість руки.
Пролонгований біль в шиї, який не полегшується домашніми засобами.
Тривала кривошия.

Біль у шиї, більше інформації англійською мовою:

MedlinePlus страницы о боли в шее.
Клиника Майо страницы о боли в шее.
Necksurgery.com статья об анатомии шеи.
Familydoctor.org чарт различения шейной боли.
Emedicine шейная миофасциальная боль.
webMD.com о боли в шее и травмах.
RightHealth.comо лечение шейной боли в домашних условиях.
Ezinearticles.com о боли в шее и позе тела.
Emedicinehealth.com страницы о травмах спины.
Spineuniverse.com о дегенерации шейного отдела.
Клиника Майо о шейном спондилозе.
The North American Spine Society о грыже межпозвоночного диска.
Spineuniverse.com слайдшоу о грыже межпозвоночного диска.
webMD.com о домашнем лечении нарушений шейного диска.
MDGuidelines о болезни шейного диска с миелопатией.
The North American Spine Society о шейном стенозе.
Necksurgery.com об операциях на шее.
Клиника Майо статья о кривошее.
Википедия о спастической кривошее.
Healthline страницы о врожденной кривошее.
MedicineNet о синдроме торакального выхода.
Википедия о синдроме торакального выхода.
HealthDesk.com о припухлости шеи.

Информация об авторе vkontakte.ru

Комментариев нет:

Отправить комментарий