суббота, 3 марта 2012 г.

Біль у попереку






Біль у спині

Біль у спині дуже широко поширений, і людина, яка ніколи не відчувала проблем зі спиною, дійсно щаслива. Часто випадки болів у спині короткострокові і проходять без спеціального лікування. З іншого боку, невелика кількість випадків болів у спині протікають дуже важко і можуть викликати тривале зниження функціонування.

Поперековий відділ хребта – це, технічно кажучи, недосконала структура. Нажаль, ми не можемо її повернути або поміняти, доводиться обходитися тим, що є. Кістки хребта називаються хребцями. Вони укладаються один на іншій і формують колону з вигинами на шиї, грудях і нижній частині спини. Нижня частина складається з масивних кісток куприка і крижів.

Кісткова частина хребця складається з передніх, або антеріорних частин і гнучких дисків між ними. Зовнішня частина, або стіна, дисків складається з фіброзних і еластичних елементів, що створюють захисне кільце для внутрішньої м'якої еластичної гелевидної частини, що називається губчастою кісткою. Задня, або постерірона, частина хребця формує кісткову структуру довкола спинномозкового каналу із спинним мозком усередині і має зчленування між сусідніми хребцями, що направляють рухи хребта. Вони називаються фасеточними суглобами. М'язи спини також прикріплені до задньої частини хребців.

Сама внутрішня частина диска не чутлива до болю, але зовнішня частина має нервові закінчення. Тіла хребців і в'язки, що оточують їх, можуть бути джерелом болю, так само як і нервові структури в спинномозковому каналі, і нервові корінці, що проходять зі спинного каналу між хребцями.

Причиною спинного болю зазвичай є дегенерація еластичної частини хребта, міжхребетних дисків між кістковими тілами хребців. Чинниками ризику дегенерації є паління, важка фізична робота і зайва вага. Оскільки диски дегенерують з віком, вони втрачають рідину, і на зовнішній стороні можуть з'явитися розриви дисків. У цьому випадку кислі і подразнюючі маси можуть потрапляти в розрив з м'яких тканин губчастої кістки. Коли розриви розташовані усередині диска, симптоми нагадують локальний спинний біль. Якщо маси міжхребетних дисків поширюються назовні, це може викликати тиск на сідничний нерв і викликати поширення болю в ногу.

З віком дегенерують також і інші частини хребта. У процесі дегенерації дисків вони стають менш еластичними і тоншими. Простір між хребцями зменшується, і хребетний стовп стає менш стабільним. Тіло намагається стабілізувати ситуацію шляхом додаткового зростання кісток, утворення кісткових шпор. Ці структури можуть робити вужчими спинномозковий канал і отвори нервових корінців. Якщо вони зростають достатньо великими, вони можуть також здавлювати спинний мозок або корінці.


Люмбаго, або простріл

Найбільш часто використовуваний термін для загального короткочасного болю нижньої частини спини – це люмбаго. Типові симптоми люмбаго включають локалізований біль нижньої частини спини без поширення болю в ноги. Фізичне напруження, неправильне положення тіла або охолодження можуть передувати болю. Зазвичай причина короткострокових болів залишається невідомою. Вона може з'явитися, наприклад, унаслідок проблем з поперековим диском або з фасеточними суглобами або розтягуванням м'язів. Симптоми, як правило, зникають через декілька днів при відпочинку і вживання болезаспокійливих засобів.

У цьому випадку відпочинок означає уникнення важких робіт. Постільний режим є зайвим, нормальна домашня робота може виконуватися до тієї міри, щоб не викликати дискомфорту. На початку можуть бути використані холодні компреси або, альтернативно, грілки, якщо холод не викликає неприємних відчуттів.


Ішіалгія

Якщо інтенсивний біль у спині супроводжується поширенням болю в одну з ніг, причиною може бути ішіалгія, або подразнення нервових корінців унаслідок грижі міжхребетного диска. Якщо ця ситуація супроводжується симптомами паралічу ноги, що розвивається, або нестриманістю випорожнення, необхідно негайно звернутися до лікаря, оскільки в цьому випадку необхідна невідкладна хірургія. Такі випадки, проте, є рідкісними.

Найважливіше при лікуванні нової ішіалгії – це відпочинок. Можна використовувати корсет для спини, і він може допомогти в ситуаціях, коли робота виконується, не зважаючи на біль. Лікування ішіалгії може вимагати особливо сильних болезаспокійливих засобів. При нових випадках ішіалгії можуть застосовуватися витягування або автовитягування спини. Нормальні вправи для спини і гімнастичні заняття необхідно залишити в крайніх випадках.

Більшість випадків ішіалгії заспокоюються протягом тижнів або кількох місяців. Якщо подразнення не припиняється більше двох місяців, може знадобитися хірургія. При цьому видаляють елемент, що давить на нервовий корінець і це зазвичай знімає біль.

Якщо існує підозра на грижу міжхребетного диска або блокаду спинного мозку, може використовуватися канальна МРТ, КТ або мієлографія. ЕМГ використовується для діагностики затиснених нервів. МРТ показує дегенеративні зміни в міжхребетних дисках, міжхребетні грижі, і можливі затискання в спинномозковому тяжі.



Пролонговані болі в спині

Звичайною причиною пролонгованих і повторюваних болів у спині, які не виявляють затиснених нервів, що вимагають хірургії, можуть бути дегенеративні зміни в хребті або нижніх міжхребетних дисках і, можливо, повторювані внутрішні розриви в них, спонгілоідоз або стресові переломи в задній частині хребця, зайва рухливість між дисками або невеликі виступи на міжхребетних дисках.

Ретельне дослідження буде корисним у випадках пролонгованого дискомфорту або болю, який часто повертається. Першим кроком може бути рентген. Він показує кістки хребта, і статус міжхребетних дисків може бути оцінений опосередковано. Комп'ютерна томографія, МРТ і оцінка нервових шляхів, і ЕМГ можуть бути корисні як додаткові засоби діагностики.

Лікування пролонгованих болів може бути важким. Довгостроковою метою є підтримка функції через вправи, так що спина залишається гнучкою, а м'язи сильними. Це може вимагати спеціально створеного періоду реабілітації спини в спеціалізованому лікувальному закладі.

Нажаль, не існує задовільних методів лікування або запобігання для дегенеративних змін. Профілактикою служить підтримка здорового фізичного стану. Припинення паління зменшує ризик проблем спини. Корисні правильна вага і робота, яка включає фізичні дії, але не є дуже важкою для спини. Травми спини або зайвий фізичний стрес мають бути виключені, так само як і вібрації.

Протизапальні медикаменти полегшують біль. Холодні або гарячі компреси, електротерапія і масаж допомагають зняти біль, і часто необхідні як попереднє лікування перед витягуванням.

Деякі проблеми спини піддаються хребцевій мануальній терапії. Якщо біль у спині супроводжується болем, який віддає в розташоване нижче коліно, цей тип лікування не рекомендуємо. Вертебральне мануальне лікування працює краще за все для болю в спині, який тривав 2-4 тижні. Акупунктура також використовується для лікування пролонгованого болю в спині з досить пристойними результатами.

Хірургія рідко використовується у випадках, відмінних від ішіалгії і звуження або стенозу спинномозкового каналу. Стабілізуюча хірургія використовується у випадках хворобливої дегенерації нижньої спини.

Після повернення гнучкості і м'язової сили, буде корисним розробити оптимальні умови для спини. Будь-яка різниця в довжині ніг може бути виключена при використанні устілок або підніманні каблука взуття на нижчій стороні.

Робочі вимоги і функціональність спини повинні знаходитися в балансі. Інколи проблеми спини змушують страждальців змінити професію. Це може бути спочатку важким кроком для багатьох людей, але це може бути і рідкою можливістю побудувати нову кар'єру.

Якщо зміна професії необхідна, важливо, щоб нова робота приносила задоволення. Досвід показує, що ті, у кого є проблеми зі спиною, довше зберігають працездатність у привабливій професії, а не нудній. Якщо навіть робота залишається тією ж самою, увагу потрібно приділити положенню тіла. Болі в спині зростають, якщо робота включає сутулі пози, піднімання важких вантажів, або вібрації.

Сидяча робота з кількома паузами протягом дня – це не кращий варіант для людини, що страждає від спинного болю. Жодна робота, мабуть, не забезпечує ідеальних умов, тому необхідно йти на компроміси.

Спина – це слабка ланка сучасної людини. Згідно народній творчості, ви можете зіпсувати спину, виконуючи важку роботу в лісі або лежачи на дивані і слухаючи програму про важку роботу в лісі. Найбільш сприятливою є робота із середніми навантаженнями. Дуже мало і дуже багато шкідливо.

Не достатньо залишатися удома наодинці з болем у спині. Якщо говорити про біль, він прагне до зростання, і якщо людина не дає проблемі сильно вплинути на спосіб життя, це вже півперемоги.

При найбільш важких болях можна розслабити спину, якщо лягти на спину і підняти ноги, упираючи їх об стіну або зігнувши коліна покласти ноги на подушки.

Сидяче положення створює напруження для міжхребетних дисків найбільшою мірою, тому потрібно уникати тривалого сидіння. Сутулість при роботі, підйом тягарів і особливо повороти спини при підйомі не рекомендовані під час епізодів сильного болю.

Необхідно уникати постільного режиму і продовжувати різноманітні домашні справи. Під час больової фази можна використовувати корсет для зняття болю і підвищення функціональності. Тимчасове використання не ослаблює м'язи спини. Спину можна прогинати назад, але інші вправи не слід виконувати у хворобливий період.

Якщо спина більше болить зранку, необхідно краще організувати сон. Потрібно стежити за положенням спини під час сну. Мета – це не зміна положення спини під час сну. Існує величезний вибір матраців, які впораються з цим завданням оптимально. Деякі пацієнти люблять водні ліжка. Існують і інші рішення, які задовольнять необхідне положення спини під час сну. Інколи матраци пристосовані до ваги і структури тіла. Матраци можуть бути вироблені, ґрунтуючись на комп'ютерному аналізі.

Нижню частину спини необхідно достатньо підтримувати при роботі і керуванні автомобілем. Підлокітники мають бути на правильній висоті, що виключає вивертання убік. Нахил крісла назад зменшує стрес на міжхребетні диски. Піднімання ніг на стіл інколи розслабляє спину і навіть більш того – розум. Цю сторінку можна показати начальникові, якщо він підозрює вас в лінощах через розслаблене положення.

Після того, як найбільш гострий біль спадає, можна задіяти спину активніше. Нормальні рухи тазом можна перебільшити при ходьбі – це масажує нижні диски. Плавання можна почати так скоро, як ви зможете.

Вправи для спини можна почати під час періоду відновлення. Ради фізіотерапевта є важливою додатковою підтримкою. Кращий спосіб укріпити спину, м'язи живота і ніг – це регулярне виконання рекомендованих вправ кілька разів на тиждень із зростанням навантаження.

Необхідно піклуватися про загальний фізичний стан. Аеробіка може виконуватися принаймні тричі на тиждень по 20 хвилин, так щоб піднімався пульс. Це допомагає зберегти кровообіг на рівні тазу. Необхідно припинити палити. Це чинник ризику для болів у спині, очевидно тому, що він знижує кровообіг спини.


Спинальний стеноз

Змішані хребці, природжені відхилення спини або дегенеративні зміни можуть викликати проблеми в спинномозковому каналі. Цей так званий спинальний стеноз може викликати біль в ногах при ходінні, а також слабкість. Нахили вперед допомагають.

Рентген вкаже на діагноз, а комп'ютерна томографія або МРТ підтвердять його. Дослідження нервових шляхів або ЕМГ інколи також використовуються для діагностики проблеми.

Стеноз – це типова проблема літніх людей. Лікування проводиться рухом, який має бути настільки активним, наскільки дозволяє стан. Лікування кальцитоніном може допомогти зняти біль у нозі у пацієнтів. Жодних інших медикаментів не використовують. Коли прогулянки стають коротшими і біль – нестерпним, можна використовувати хірургію для звільнення нервових структур і стабілізації ситуації. Зазвичай, навіть після цієї процедури, спина не підтримує важкої роботи.


Спондилоліз

Спондилоліз – це стресовий перелом арки в задній частині хребця. Це захворювання вважається пошкодженням надмірного використання або стресового перелому. Якщо порушення двостороннє, воно часто веде до спондилолістезу або зсуву нижніх поперекових хребців наперед. Якщо спостерігається дуже багато зсувів кісток, може створюватися тиск на нервові закінчення.

У розвиткові спондилолізу може відігравати роль спадковість. Спорт з інтенсивними навантаженнями і надмірними розтяжками нижньої частини спини може бути однією з причин цієї проблеми. Зсув може легко з'являтися в періоди зростання.

Спондилоліз може бути асимптоматичним протягом тривалого часу. Симптоми зазвичай з'являються в підлітковий період. Можуть спостерігатися середньої інтенсивності або постійні слабкі болі в нижній частині спини і стискання в задніх м'язах стегна. Якщо зсув стискує нерви і звужує спинномозковий канал, можуть виявлятися симптоми болю від нижньої частини спини до ніг.

Діагноз може бути підтверджений за допомогою рентгена. КТ або МРТ сканування можуть бути необхідні для виключення інших можливих станів. Лікування полягає у відпочинку, медикаментах і вправах для зміцнення м'язів, щоб поліпшити стабільність і функціонування нижньої частини спини. Воно часто успішне, особливо якщо почато на ранніх стадіях. Інколи потрібна хірургія для стабілізації спини і профілактики подальших зсувів і затискань нервових корінців.


Анкілозивний спондиліт

Анкілозивний спондиліт також відомий як хвороба Бехтерева. Він відноситься до групи запальних артритів і аутоіммунних захворювань, пов'язаних з генетичними маркерами, наприклад HLA-B27. Він викликає запалення хребта і крижово-клубового суглоба. Кінцевим результатом може бути злиття всього хребта, зване бамбуковий хребет.

Анкілозивний спондиліт може викликати тривалі болі в спині у молодих осіб. Раніше вважалося, що він зачіпає лише чоловіків, але це виявилося неправдою. Якщо болі середньої інтенсивності продовжуються більше трьох місяців у людини, молодше 40 років, і вранішня малорухливість в спині триває більше години і знерухомленість підсилює біль, необхідне обстеження, щоб виключити це захворювання.

Біль зазвичай відзначають при відпочинку, але може бути присутнім в слабкішій мірі при русі. У молодих пацієнтів може спостерігатися опухання нижніх кінцівок. Також на місцях приєднання сухожиль до кісток часто спостерігаються ознаки запалення. У цьому стані крижово-клубовий суглоб також може бути запалений. Ці зміни з'являються поступово протягом декількох років. Їх можна спостерігати за допомогою рентгена, КТ і МРТ.

Для діагнозу інколи необхідні звичайні лабораторні тести. У разі анкилозивного спондиліту ШОЕ і С-реактівний білок можуть бути високими. Вони можуть також бути абсолютно нормальними. Діагноз ставиться на підставі клінічної картини та історії хвороби, а також результатів сканування і лабораторних тестів.

Не існує відомого засобу лікування цієї хвороби. Симптоми можна полегшити за допомогою медикаментів і фізичної терапії. Фізіотерапія і фізичні вправи можуть допомогти поліпшити функціонування в повсякденному житті.


Запалення диска

Міжхребетний диск може запалюватися. Це зазвичай викликано бактеріями. У дорослих запалення зазвичай починається після хірургічного втручання або інших інвазивних процедур, пов'язаних із диском.

Симптоми включають звичайні ознаки запалення, такі як висока температура, біль і фізична слабкість. Біль у спині не завжди сильний і у дітей клінічна картина може бути неоднозначною.

Діагноз підтверджується лабораторними тестами і МРТ. Лікування проводиться антибіотиками.


Метастази

Пухлини інколи посилають метастази в поперековий відділ хребта або в інші його ділянки. Найбільш поширені типи раку, які спричиняють такий ефект, це простата і рак грудей. Симптоми полягають в локалізованому болі.

Рентген і МРТ допоможуть діагностувати проблему. Якщо пацієнта лікували від злоякісної пухлини, біль у спині має бути негайно перевірена.

Остеопороз

Дефіцит кальцію зазвичай не викликає симптомів, доки хребет не стає настільки слабким, що хребці ламаються з мінімальними пошкодженнями або навіть без пошкоджень. У цьому випадку у спині може відчуватися біль, і з'являються проблеми з положенням тіла.

Групу ризику з остеопорозу складають жінки, у яких менопауза настає рано, і які користуються замісною гормональною терапією, люди, чиї родичі мали переломи унаслідок остеопорозу, ті, у кого недостатня вага або ті, хто зловживає тютюном і алкоголем, ті, хто не вживає молочні продукти і ті, хто страждає ревматизмом або отримує кортизонове лікування.

Переломи діагностують за допомогою рентгена і МРТ. Переломи зазвичай костеніють самі по собі. Рекомендовано рухатися настільки, наскільки дозволяє біль. До появи переломів недостатній рівень кальцію можна перевірити по виміру щільності кісток. Остеопороз необхідно лікувати з відповідними медикаментами до появи переломів.


Грушовидний синдром

Грушовидний синдром – це досить рідкісне захворювання, але воно можливе, коли нерви затискаються між двома частинами грушовидного м'яза в сідницях, у цьому випадку симптоми схожі з ішіалгією. Дослідження нервових шляхів допомагає діагностувати, чи є проблемою затискання нервів в поперековому відділі або в сідничних м'язах.

Фізична терапія розслабляє м'язи. Кортизонові ін'єкції можуть допомогти, і в деяких випадках використовується хірургія для звільнення нервів.






М'язова слабкість

Слабкі м'язи спини і очеревини можуть внести свій вклад до розвитку болю, особливо у високих людей. Фізична терапія може виявити рівень сили м'язів, якщо це є проблемою.

Лікування полягає у зміцненні м'язів. Тестування рівня сили і різноманітності рухів допомагає у створенні програми для поліпшення діяльності найслабкішої частини. Якщо почати вправи без тестування, може виявитися, що найслабкіша частина тренується менше за всі, оскільки нею важко управляти.



Куприковий біль

Інколи куприк стає хворобливим унаслідок незначних пошкоджень, з деяких причин це більш типово для жінок. Коли область досліджується і проводиться рентген, зазвичай нічого незвичайного не виявляється на додаток до болю.

Цей стан може бути неприємним, оскільки триває протягом довгого часу. Не існує ефективного лікування. Може бути корисною термотерапія, також можуть бути використані протизапальні засоби або кортизонові ін'єкції.



Рентгенологічні зміни

Рентген і МРТ спини часто показують дегенеративні зміни різних рівнів, також як і структурні відхилення. Людина може мати чотири або шість поперекових хребців замість п'яти, або нижній хребець може бути прикріплений до тазу, задня арка хребця може бути відкритою і так далі.

Ці феномени зазвичай не створюють проблем у спині, насправді, такі зміни знаходили у людей, які ніколи не відчували болю в спині. Послаблення або зсув арки хребця або спондилоліз – це істотна зміна для болю в спині, але роль останніх феноменів не відома.

Дегенеративні зміни видно на рентгенівському знімку хребта і МРТ, вони можуть вплинути на кожного в ході старіння. Вони не завжди пов'язані з поточними больовими симптомами. Високий рівень дегенерації веде до зменшення рухливості хребта з продовженням процесу старіння.



Геморой

Найбільш частою причиною анального болю є геморой. Анальні тріщини, пролапс товстого кишечника і пухлини можуть викликати біль в цьому регіоні. Діагноз ґрунтується на лікарському огляді і сигмоїдоскопії, і, якщо необхідно, на рентгені в контрастному середовищі.

Дуже корисні сидячі ванни по кілька разів на день. Якщо сидіти боляче, можна використовувати для сидіння частково надуті дитячі плавальні круги. Протигеморойні креми, що продаються в аптеці, і свічки можуть використовуватися лише протягом короткого часу.

Якщо людина страждає на геморой, стілець необхідно зберігати м'яким, витиратися обережно. Папір можна змочити перед витиранням і необхідно використовувати найм'якший папір. Якщо необхідно, можна використовувати вологі серветки. Хворобливу область не можна чесати.

Невідкладна допомога

Біль, що супроводжується зростаючим паралічем ніг або труднощами із сечовипусканням і випорожненням.
Післяопераційні болі в спині, які погіршуються, в поєднанні з лихоманкою.

Консультація у лікаря

Біль у спині, який супроводжується болем, що віддає в ногу.
Пролонгований біль у спині у поєднанні з проблемами при ходінні.
Пролонгований біль у спині у молодих осіб.
Сильні болі в спині після падіння.
Біль у спині, що супроводжується лихоманкою.
Біль у спині, якщо у пацієнта є злоякісна пухлина.

Біль в спині, більше інформації англійською мовою:

American Academy of Orthopedic Surgeons о боли в нижней части спины.
Netdoctor.co.uk страницы о люмбаго.
American Family Physician об острых болях внизу спины.
Клиника Майо, статьи об ишиалгии.
Medicinet.com слайд-шоу: мифы и факты о боли в спине.
American Academy of Orthopedic Surgeons о грыже диска.
webMD о грыже диска.
American Academy of Orthopedic Surgeons о спинальном стенозе.
RightHealth.com о хронической боли внизу спины.
webMD о упражнениях для профилактики боли внизу спины.
About.com страницы о различных типах хирургии позвоночника.
Understandspinesurgery.com страницы с 3D анимацией о проблемах и операциях спины.
Emedicine о грушевидном синдроме.
Клиника Майо, статьи о анкилозном спондилите.
Spineuniverse.com страницы об инфекциях диска.
Клиника Майо, статьи об остеопорозе.
HealthDesk.com о компрессионных переломах.
Back.com страницы о дегенерации.
Cure-back-pain.org статьи о слабости спинных мышц.
Emedicine страницы о позвоночных метастазах.
Emedicine статьи о копчиковой боли.
Википедия о геморрое.
Ezinearticles.com о боли в спине на ранних этапах беременности.
Spineuniverse.com страницы о боли в спине во время беременности.

Информация об авторе vkontakte.ru

Комментариев нет:

Отправить комментарий