суббота, 3 марта 2012 г.

Біль у животі







Біль у животі

Черевна порожнина містить в собі різні органи, кожен з яких може переносити багато захворювань, що викликають біль. Діагноз зазвичай неможливо поставити без огляду лікаря. Лабораторні тести у такому разі можуть включати загальний аналіз крові, аналізи сечі, печінкових і панкреатичних проб. У діагностиці використовуються барійна контрастна рентгенографія шлунку і кишечника, УЗІ черевної порожнини, КТ і МРТ сканування і ендоскопічні процедури.

Біль в органах травлення часто пов'язаний з харчуванням. Чим вище у травному тракті знаходиться хвороблива зона, тим швидше біль з'явиться після їжи.



Езофагіт

Біль у нижній частині стравоходу може бути викликаний кислотними компонентами шлунку, які піднімаються по харчовому тракту і подразнюють стравохід. Найбільш поширений чинник схильності – це зменшена функція нижнього сфінктера стравоходу або грижа.

Відчувається пекучий біль за грудиною, найчастіше під час лежання відразу після їжи. Кислотні компоненти шлунку можуть підніматися аж до ротової порожнини.

Для діагнозу може знадобитися ендоскопія шлунку. Лікування включає зниження кислотності шлунку різними механізмами і, якщо необхідно, елімінування знайденої хелікобактерії, що викликає виразкову хворобу.

Необхідно зберігати вертикальне положення після їжи. Вживати їжу потрібно невеликими порціями кілька разів на день. Може бути корисним втратити зайву вагу. Уникайте їжи на ніч, так само як і дуже важких блюд.

За допомогою тесляра спробуйте підвести узголів'я ліжка на 6-8 дюймів.



Виразки

Хвороби шлунку і дванадцятипалої кишки можуть викликати симптоми у верхній частині черевної порожнини незабаром після їжи або коли шлунок порожній. Симптоми можуть включати біль, печію, кислотний присмак і набряк верхньої очеревини.

Деякі з людей, що відчувають ці симптоми, страждають виразкою шлунку або дванадцятипалої кишки. Ендоскопія підтверджує діагноз. Якщо знаходять хелікобактерію, то необхідне лікування. Інші форми лікування можуть включати антациди (речовини, що нейтралізують кислоту).

У чоловіків стрес втричі підвищує ризик захворювання виразкою. У той же час, для жінок стрес не виявляє такої дії, найбільший чинник ризику для них – часте вживання болезаспокійливих засобів.

Літні пацієнти рідко відчувають типові для виразки больові симптоми. Єдиними симптомами можуть бути слабкість і нудота. Правильний діагноз може бути поставлений, якщо пацієнт був обстежений лікарем на рівень гемоглобіну або чорний стілець.

Можуть спостерігатися й інші зміни в слизовій оболонці шлунку, а також пухлини.У разі пролонгованих симптомів верхньої черевної порожнини, необхідна ендоскопія, яка достовірно підтверджує діагноз.

Самолікування включає спостереження, яка їжа викликає подразнення і виключення її з раціону. У разі виразки шлунку або дванадцятипалої кишки рекомендується приймати їжу невеликими порціями кілька разів на день.

Антациди можна використовувати впродовж короткого часу при симптомах верхньої очеревини. У такому разі не рекомендовані протизапальні засоби. Якщо їх необхідно приймати від інших хвороб, порадьтеся з лікарем.

Паління підвищує ризик захворювання виразкою удвічі, так що спробуйте кинути палити.


Жовчний міхур

Ферменти жовчного міхура беруть участь в травленні, особливо в обробці жирних речовин. Болі, пов'язані з жовчним міхуром зазвичай з'являються не відразу після їжи, а через якийсь час. Жирна їжа, швидше за все, є причиною таких болів.

Біль відчувається на правій стороні верхньої частини очеревини. Біль може поширюватися на зону лопатки на спині або відчуватися в області серця. Біль у жовчному міхурі може супроводжуватися блювотою, стілець може мати бліде забарвлення і в деяких випадках шкіра або очі можуть отримувати жовтий відлив.

Діагноз зазвичай підтверджується на УЗІ і лабораторними тестами. Радіоізотопне сканування, КТ, МРТ і рентген у спеціальному ендоскопічному і контрастному середовищі можуть використовуватися в діагностиці. Лікування полягає в дієті, медикаментах і хірургії.

Самостійне лікування полягає у виключенні з раціону жирної і подразнюючої їжі. Слід уникати алкоголю.


Панкреатит

Панкреатит також може викликати болі у верхній частині черевної порожнини. Біль зазвичай дуже сильний і найчастіше відчувається в середній частині верхньої очеревини. Він часто поширюється в поясовидному напрямі назад.

Панкреатит часто пов'язаний із проблемами з жовчним міхуром або зловживанням алкоголем. Діагноз ґрунтується на клінічній картині і лабораторних тестах. Гострий панкреатит або підозри на нього вимагають огляду в лікарні.

Самолікування включає припинення вживання спиртного – назавжди.


Нирковокам'яна хвороба

Хвороби нирок і сечоводів можуть викликати біль найчастіше на спині, на рівні нижніх ребер і нижче. Біль може поширюватися вниз, у передню частині пахової області. Якщо камені викликають блокаду у цистолітіалізі, біль може посилюватися.

Якщо є підозри на камені в нирках, необхідно обов'язково піти до лікаря. Діагноз може бути підтверджений аналізом сечі, УЗІ, контрастною рентгенографією, КТ і спеціальними ендоскопічними процедурами.

Лікування включає пиття великої кількості рідини і прийом медикаментів, які знімають спазми в сечоводах. Якщо при цьому не вдається позбавитися від каменів, вони можуть бути зруйновані ультразвуковою енергією або витягнуті хірургічним шляхом.


Шлунковий грип

Різні види бактерій, вірусів і різних субстанцій, наприклад, невідповідна їжа або медикаменти можуть викликати гострий грип шлунку. У цьому випадку захворювання розвивається швидко. Лихоманка може бути присутньою нетривалий час, супроводжуватися блювотою і діареєю.

У більшості випадків причина скарги зникає природним шляхом. Самолікування включає вживання великої кількості рідини і відпочинок. Короткий пост може поліпшити ситуацію, оскільки він дозволяє кишечнику відпочити від переварювання їжі.


Апендицит

Біль, викликаний апендицитом, може початися в районі пупка та інших частин верхньої очеревини. Через деякий час він локалізується на правій стороні нижньої очеревини і, зокрема, погіршується при кашлі. Клінічна картина різна, особливо у дітей. Люди з апендицитом або підозрою на нього потребують невідкладної допомоги і повинні знаходитися під наглядом лікаря.


Запалення кишечника

Різні кишкові запалення можуть викликати пролонговані больові симптоми. Запалення кінця тонкої кишки викликають симптоми в нижній правій частині очеревини, і запалення або подразнення товстої кишки викликає симптоми на лівій стороні очеревини.

Болі при метеоризмі

Болі при метеоризмі можуть викликати шлункові болі. Одночасно можуть виникати діарея або закреп. Гази викликають розширення кишечника, це викликає підвищену активність в кишечнику і м'язові спазми, які відчуваються як біль.

Біль може відчуватися з боків або нижче за діафрагму. Її часто плутають із сердечними захворюваннями. Самодіагностика зазвичай можлива, і біль зникає одночасно з причиною.

Причиною може служити зайве ковтання, газ, створений багатою на вуглеводи їжею, або закрепи.

Самолікування полягає у зменшенні кількості вуглеводної їжі в раціоні, а саме: капусти, цибулі, бобів і бананів. Хоча додавання клітковини в дієту зазвичай є благотворним, у цьому випадку воно не рекомендовано.

Займайтеся спортом і уникайте дуже тісного одягу і поясів. Перестаньте вживати молоко або пийте лише кисломолочні продукти. Для зв’язування газів спробуйте таблетки активованого вугілля.

Закреп

Закрепи можуть викликати неприємні відчуття в нижній лівій частині очеревини. Біль може також відчуватися при проходженні калових мас.

Традиційні послаблюючі засоби не повинні використовуватися дуже часто. З іншого боку, можуть бути корисні препарати, які збільшують внутрішній об'єм кишечника.

Самолікування полягає в збагаченою клітковиною дієті. Не ігноруйте позиви, туалет необхідно здійснювати в один і той же час щодня, бажано вранці. Якщо постільний режим наказаний з яких-небудь причин, ваша мета якнайскоріше підніматися і рухатися.

У разі закрепів необхідний акуратний масаж нижньої частини очеревини горизонтальними рухами. Найлегше це робити в положенні лежачи, зігнувши коліна і стегна і розслаблюючи черевні м'язи.

Пахова грижа

Пахова грижа може викликати біль в області паху. Вона утворюється, коли унаслідок природженої слабкості частина порожнини шлунку просуває себе під шкіру. У цьому випадку локалізована опуклість видна, коли людина стоїть прямо, але зникає, коли вона лягає. При пальпації відчувається отвір для грижі.

Оскільки грижа може інколи скорочуватися і викликати частковий некроз кишечника, лікування полягає в хірургічному закриванні простору. Це запобігає погіршенню проблем при розвитку.


Сечові інфекції

Біль у нижній частині сечового тракту і сечового міхура зазвичай відчувається в нижній очеревині недалеко від лобкової кісті, у паху або зоні геніталій. Часто присутні наступні симптоми: прискорена потреба до сечовипускання, печіння або проблеми із сечовипусканням.

Печіння під час сечовипускання може бути викликане проблемами із сечовим міхуром, простатою або сечоводами. Біль, що відчувається на початку сечовипускання, часто пов'язаний із проблемами сечового тракту і викликаний проходом сечі через хворобливу зону. Запалений сечовий міхур скорочується після спустошення і цим часто викликає болі в кінці сечовипускання.

Найбільш часта скарга – це інфекція сечостатевого тракту, яку можна діагностувати по пробі сечі. Лікуванням нерідко є антибіотики. Інші хвороби і речовини, такі як: гонорея, хламідіоз і тольфенамова кислота можуть викликати печіння при сечовипусканні.

Самолікування включає вживання великої кількості рідини. Це допомагає усунути бактерії із системи. Речовини, які підвищують кислотність сечі, перешкоджають зростанню бактерій. Це – вітамін С, брусничний і крушинний сік.

Профілактика полягає в спорожненні сечового міхура до і після сексуального контакту. Важливо після здійснення туалету витиратися від переду назад, щоб бактерії не поширювалися на сечостатевий тракт.

Невідкладна допомога

Сильні болі в очеревині, які погіршуються.
Очеревинний біль, що супроводжується температурою.
Біль у верхній частині очеревини, супроводжуваний кривавою блювотою.
Після прийому алкоголю біль глибоко в шлунку, який поширюється подібно до поясу назад.
Біль у животі, який посилюється при кашлі.
Опуклість у паху, видима навіть в положенні лежачи і супроводжувана болем.
Абдомінальний біль, що супроводжується пожовтінням шкіри або білків очей.

Консультація у лікаря

Біль у животі, що поєднується з кривавою блювотою, стільцем або сечовипусканням.
Абдомінальний біль, що супроводжується зміною кольору стільця до блідого або абсолютно чорного.
Біль в очеревині разом з уринарними симптомами.
Пролонгований біль у животі в будь-якій зоні.
Опуклість або глиба в абдомінальній області.
Біль у верхній очеревині, що супроводжується труднощами при ковтанні.

БоБіль в шлунку, більше інформації англійською мовою:

Medscape.com о эзофагите.
Клиника Майо страницы о пептических язвах.
MedlinePlus о болезнях желчного пузыря.
Клиника Майо страницы о панкреатите.
Webmd.com страницы о камнях в почках.
Medicinenet.com страницы о желудочном гриппе.
Клиника Майо, статьи об аппендиците.
Клиника Майо страницы о метеоризме.
Webmd.com страницы о запоре.
Википедия о паховой грыже.
eMedicineHealth страницы об инфекциях мочеполового тракта.

Информация об авторе vkontakte.ru

Комментариев нет:

Отправить комментарий