суббота, 3 марта 2012 г.

Біль у плечах







Біль у плечах

Плече – це найбільш рухлива кінцівка людського тіла. Симптоми болю в плечі зустрічаються практично у кожній віковій групі і можуть мати різні причини.

Тендиніт муфти ротатора, бурсит і розрив муфти ротатора плеча

Плече складається з плечової кістки, або верхньої кістки руки, і з'єднується з ключицею та лопаткою. Западина плечової кістки мала, і лише невелика частина голівки кісті знаходиться в контакті. Це дозволяє більш вільні рухи руки в багатьох напрямах, але суглоб є не дуже стабільним і вимагає для функціонування доброї і скоординованої роботи м'язів. Плече разом з іншими допоміжними відділами утворює плечовий пояс.

Відповідна робота всіх цих компонентів разом із м'язами і сухожиллями, прикріпленими до них, є необхідною для правильних і безболісних рухів верхньої кінцівки. Група м'язів та їх сухожиль, що відповідають за стабілізацію і за рухи плеча, називається муфтою ротатора.

Проблемна частина цієї структури локалізована в просторі між голівкою плечової кістки і налягаючою частиною лопатки, що має назву акроміон, і приєднаними до неї лігаментами. Сила тяжіння здійснює тиск на сухожилля повислої руки, і рухи в сторони і вперед створюють тертя між голівкою плечової кістки і дахом цього простору, акроміоклавікулярним лігаментом.

Між муфтою ротатора і акроміоном знаходиться наповнений рідиною мішок, що має назву бурса, оточений синовіальними мембранами. Він сприяє плавному ковзанню між кісткою, м'язами і сухожиллям. Ця ділянка може інколи подразнюватися і запалюватися, викликаючи біль у плечі. Ця проблема називається плечовим бурситом. Ця хвороба починається із значного болю в плечі. Піднімання руки убік звичайно обмежене через біль, навіть якщо людині допомагають це зробити. Спостерігається опухання передньої або зовнішньої частини плеча і висока крихкість.

Бурсит може бути хворобливим вночі. Це пояснюється тим, що протягом дня в стоячому положенні гравітація тягне вниз верхню кінцівку і це знімає напругу з бурси. Вночі бурса притискається під час лежання і це може викликати подразнення і дискомфорт. Вночі людина намагається, розмістивши руку між ніг, розтягнути плече за рахунок розтягування спини.

Дегенерація муфти ротатора починається задовго до відчуття першого болю в плечі. Після п'ятдесяти років люди часто мають потоншені сухожилля, пізніше не рідкістю стають розриви. З роками положення плечей стає дещо нахиленим вперед. У цьому випадку муфта ротатора легко стискується при підніманні руки вперед або вбік, і це прискорює дегенерацію. В'язки також легко рвуться.

Серйозність проблем плеча коливається від невеликого запалення або розтягування м'язів, які проходять без будь-якого лікування через кілька днів, до повного розриву в'язок муфти ротатора, що вимагає хірургічного втручання. Більшість випадків болю плеча пов'язані з проблемами сухожиль. Найчастіше причиною є дегенеративний або кальцифікуючий тендиніт (дистрофія тканини сухожилля). Також бурсит дає схожу клінічну картину.

Рух піднімання руки вбік вимагає акуратного балансування і синхронізації всіх частин і навіть невелике порушення активності м'язів, напряму або амплітуди рухів у суглобі може порушувати плавність рухів і далі може слідувати подразнення сухожиль. Зовнішній стрес викликає ті ж проблеми. Проблеми можуть з'являтися, коли спостерігається надмірний натяг на нормальну кінцівку, нормальний натяг на нетипову кінцівку або нормальний натяг на нормальну кінцівку, якщо кінцівка була не готова до навантаження.

Тендиніт зазвичай починається недалеко від області, де сухожилля прикріпляються до кістки. Постачання крові і циркуляція тут слабо розвинені, і навіть невелике подразнення або травма довго заліковуються. Це може викликати вторинні подразнення і деякі з сухожильних волокон можуть відмирати. Повторні щоденні використання створюють тиск на сухожилля, і вони можуть напухати або кальцифікуватися. Спочатку це може відбуватися безболісно і асимптоматично. Це збільшує тиск на муфту ротатора і викликає більше розтягування, створюється замкнуте коло. Разом із сухожиллями може подразнюватися і бурса, і запалення бурси – бурсит – стає частиною процесу.

Відпочинок або лікування можуть зупинити процес, і запалення може усунутися. Якщо процес продовжується, сухожилля може стати товще унаслідок додаткової дегенерації або невеликих травм, відкладається більше кальцію, і бурса може теж стати потовщеною. Це робить ситуацію ще гіршою, бо підвищений тиск на сухожилля погіршує кровообіг у ньому, і створюється замкнуте коло.

Біль є першим симптомом тендиніту муфти ротатора. Це може відчуватися як глибокий біль в області плеча, також за межами верхньої частини руки. Біль може посилюватися вночі. Зазвичай є чутливі точки на території подразнення. Біль часто посилюється поступово і є максимальним при підніманні руки убік. Біль може бути пов'язаний з обмеженням рухів плеча. Особливо обмежені рухи в сторони. Підняти руки вище за рівень плеча неможливо і, наприклад, гра в теніс, плавання, фарбування стелі або діставання речей з верхніх полиць практично неможливі.

Навіть повною мірою функціональна муфта ротатора може порватися в аварії. Чим слабшою є муфта ротатора і чим більшою є сила, спрямована на кінцівку, тим легше відбувається травма.

Коли муфта ротатора послаблена дегенеративними змінами, навіть невелика травма або стрес можуть легко викликати частковий або повний розрив сухожилля. Область, де це відбувається, зазвичай трохи нижче акроміона: між ним і голівкою плечової кістки в передній частині муфти.

Травма зазвичай є незначною. Вона може статися під час ручної праці, спорту або іншої діяльності. Інколи не існує специфічної історії розривів або стресу. Симптоми зазвичай включають різкий сильний розривний біль, за яким іде безболісний період. У типовому випадку біль поступово повертається, триваючи декілька днів або тижнів.

Зазвичай розрив є частковим. Він викликає біль у плечі у вигляді стрічки, що піднімається по боку вгору. У типових випадках біль погіршується, якщо рука піднімається з долонею, оберненою вгору. Часто при підніманні руки вгору вперед остання частина підйому є хворобливою. Якщо піднімання руки вгору убік неможливе і якщо рука падає вниз, якщо була піднята кимось іншим, розрив може бути повним. У такому разі необхідне хірургічне втручання.

Огляд виявляє хворобливість на боці плеча нижче за кісткові структури. Під час тестування рівня подразнення кінцівки, рука піднімається прямо вверх і убік і скручується назовні при зігнутому лікті. Опір руху часто викликає біль.

Однакові симптоми можуть бути присутніми при тендиніті муфти ротатора та коли запалена слизиста бурса. Ці стани важко розрізнити, ґрунтуючись лише на огляді лікаря, і часто навіть не потрібно розрізняти, оскільки лікування є однаковим.

Інколи кальцій, що міститься у муфті ротатора, виходить назовні і викликає надзвичайно сильний біль. У цьому випадку кальцифікація, помітна на попередніх рентгенівських знімках, зникне або стане більш розмитою. Як лікування використовують ін'єкції кортизону і болезаспокійливих засобів відповідної сили.

Найбільш важливий аспект у пошкодженнях плеча – це ретельне опитування і огляд. Якщо необхідно, роблять рентгенівський знімок кісток. Часто навіть це не допомагає з діагнозом, оскільки зміни в кістках рідко викликають ці симптоми.

Ультразвукове дослідження може дати додаткову інформацію. Воно може показати запалення слизистої бурси, розриви або запаленя сухожилля, а також зсув довгого кінця біцепса. Інколи, щоб локалізувати заморожене зчленування плеча і розрив у муфті ротатора необхідна артрографія – дослідження кінцівки в контрастному середовищі. Кращий спосіб діагностувати проблеми плеча – це МРТ.

Кортизонові ін'єкції допомагають при лікуванні болю в плечі і можуть швидко припинити біль. Необхідно розпізнавати структури, які викликають біль, щоб ін'єкція була спрямована в потрібне місце. Це спрацьовує краще всього, якщо ін'єкцію роблять за допомогою ультразвуку.

Найбільш складні випадки вимагають обов’язкового хірургічного втручання. Хірургія є спробою виправити розрив сухожилля, зробити простір для муфти ротатора і прикріпити зміщені кінці біцепсів. Люди, що переживають такі операції, мають добрі шанси на відновлення. Звичайно, результати залежать від обсягу пошкодження.

Самостійне лікування, спрямоване на зниження болю, полягає в протизапальних засобах, які можна використовувати декілька днів. Мазі, що вільно продаються, можна втирати в область плеча. Відпочинок і холодні компреси з льодом на 15-20 хвилин кілька разів на день можуть заспокоїти подразнення. Інколи підтримуюча пов'язка може допомогти зберігати плече у спокої. У період гострого болю сприятливими будуть кілька днів відпочинку. Необхідно робити невеликі рухи плечем або взагалі зробити його нерухомим.

Під час гострого болю рекомендується не носити нічого хворою рукою і уникати напруження. Потрібно уникати сну на хворому плечі і піднімання руки горизонтально вбік. Спочатку біль в плечі вночі під час сну може бути дуже сильною. Вночі хвороблива муфта ротатора притискається до кісткових структур із додатковою силою.

У найбільш хворобливі періоди руку можна звісити з ліжка або обперти об стіл. Руку краще зігнути, оскільки це положення допоможе гравітації. Якщо розтяжка допомагає, можна утримувати невелику додаткову вагу в руці.

Вправи для плеча потрібно починати поступово і з обережністю. Ряд рухів плеча можна виконувати, піднімаючи хвору руку здоровою. Не піднімайте руку вбік, якщо це викликає біль. Можна упиратися пальцями в стіну. Загалом, рух є сприятливим, тривалий відпочинок потрібний лише у випадках переломів. Проте якщо певний рух є хворобливим, уникайте цього конкретного руху.

Коли біль спадає, можна почати вправи. Зазвичай безпечним є піднімання плеча вперед. Не піднімайте руки вбік, поки стан плеча не покращиться.

При друкуванні рекомендується тримати лікті ближче до тіла. Чим вище розташовані плечі, тим більше подразнюється муфта ротатора.

У разі проблем із плечовим суглобом може бути залишкова чутливість до стресу, яку не можна вилікувати. Стрес, спрямований на плечовий суглоб, потрібно обмежувати. Важкоатлетичні або гімнастичні вправи можна починати поступово і збільшувати витривалість до стресу.



Проблеми акроміально-ключичного суглоба

Акроміально-ключичний суглоб, розташований між ключицею та лопаткою, може бути причиною болю в плечовому поясі. Причиною може бути запалення унаслідок ревматичного або дегенеративного артриту.

Багато видів травм у цій області можуть також викликати біль унаслідок розриву внутрішньосуглобного меніска, удару, розриву в'язок з або без розділення кісток і перелому ключиці. Якщо розрив в'язок в цій точці є повним, з'являється кінець ключиці. Це легко помітити порівняно з іншим плечем.

Біль у цьому суглобі може бути спровокована підніманням руки до протилежного плеча. При підніманні руки убік біль відчувається лише на горизонтальному рівні, тобто вище, ніж у випадку з муфтою ротатора. Якщо існує проблема з цим суглобом, у ньому виявляється біль при обстеженні.

У цілому функціональність плеча залишається задовільною, тому лікування не завжди є необхідним. У гострій фазі можна використовувати болезаспокійливі засоби протягом декількох днів. Також можуть допомогти відпочинок і холодні компреси. Під час гострого болю рекомендується уникати важких навантажень. Якщо проблема порушує функціональність плеча на довгий час, можна вдатися до хірургії.


Проблеми біцепсів

Сухожилля двоголових м'язів зазнають приблизно тих самих вікових змін, що і муфта ротатора. Кальцифікація не є характерною, але розриви з'являються легко. Інколи довгі кінці біцепсів запалюються або зміщуються. Біль відчувається попереду плеча і зростає при стискуванні ліктя в упорі. Коли сухожилля вискакує зі свого жолобка, можна почути хлопок, що повторюється.

Також може розірватися довгий кінець двоголового м'яза плеча. Це є досить характерним для літніх людей. Зазвичай деякий біль і обмеження в рухах плеча через дегенеративних зміни передують розриву протягом тривалого часу.

Розрив зазвичай виникає зі стукаючим звуком в плечі і болем, і після цього формується так званий мускул Папайя, або легко помітна глиба на біцепсі. Це може виглядати досить хвилююче, але зазвичай не вимагає хірургічного втручання, бо операція не може значно поліпшити функцію та інші м'язи плеча можуть відповідно компенсувати роботу розірваного м'яза.

Зазвичай лікарський огляд є достатнім для постановки діагнозу, але інколи для його підтвердження можуть використовуватися ультразвукове дослідження або МРТ.



Плечелопатковий періартрит, або заморожене плече

Плечелопатковий періартрит, або синдром Дюплея плечового суглоба, – це досить дивна проблема. Капсула плечового суглоба починає зменшуватися, і в плечі з'являється біль і пізніше нерухомість. Це захворювання довгострокове і може тривати від місяців до року і більше. Особливо тривалим є захворювання у хворих цукровим діабетом. У близько 15% пацієнтів біль спочатку з'являється в одному плечі, потім зменшується, і з'являється в іншому.

Точна причина хвороби невідома, але інколи винуватицею можна назвати травму. Зазвичай вважається, що певний автоімунний компонент атакує капсулу, у результаті остання потовщується і стає затісною. Кількість синовіальної рідини в суглобі зменшується і відсутність необхідного мастила ще більш обтяжує рух.

Чинниками ризику вважаються діабет, серцевий напад, ревматичні розлади і важкі хвороби серця і легенів. Умови розвиваються в три стадії. Захворювання починається без явних пускових чинників. Спочатку суглоб стає «замороженим». Біль часто погіршується вночі і в холодну погоду. Біль майже постійний і навіть невеликий різкий рух може бути хворобливим.

На цій стадії огляд виявляє украй чутливе плече. Діагностика проблеми може бути важкою, бо симптоми схожі із симптомами тендиніту муфти ротатора або розриву, поки не розвивається типове обмеження руху.

Коли починається малорухливість, обертання плеча назовні може бути першою обмеженою функцією. Із посиленням болю коло рухів стає меншим і меншим. Ця фаза може тривати від декількох тижнів до декількох місяців.

На другій стадії біль зазвичай зменшується, але малорухливість залишається. Якщо обмеження сильне, навіть невеликі домашні справи стають важкоздійснюваними або неможливими. Ця «заморожена» стадія зазвичай триває місяці.

На третій стадії рухи повільно покращуються. У більшості випадків стан плеча стає кращим без будь-яких залишкових ускладнень, але це може зайняти тривалий час, інколи 2-5 років.

Важливо швидко поставити правильний діагноз через довгострокову природу захворювання. Діагностичні засоби включають дослідження в контрастному середовищі, якщо клінічна картина є недостатньою для підтвердження діагнозу лікаря.

Якщо малорухливість пригноблює функціональність, поліпшення рангу рухів можливе при маніпуляціях під анестезією. Результати певною мірою суперечливі. Після цієї процедури важливо підтримувати ранг рухів за допомогою активних вправ плеча, що виконуються фізіотерапевтом.

Фізична терапія, за винятком холодних компресів, не повинна проводитися, оскільки вона може погіршити біль. Коли малорухливість плеча зменшується, може бути доречним лікування для відновлення рангу рухів. Важливо на всіх стадіях підтримувати коло рухів наскільки це можливо і в можливих межах. Проте зазвичай не можна вплинути на хід перебігу хвороби або час, необхідний для відновлення.


Артрит плеча

Однією з причин болю в плечі може бути артрит. Остеоартрит, або дегенеративна хвороба суглобів, – це найпоширеніша форма, але також можливий ревматоїдний артрит. Плече, проте, зазвичай не є першим суглобом, ураженим ревматоїдною хворобою.

При остеоартриті хрящ в суглобі дегенерує або стирається. Разом із прогресом хвороби, хрящ стає все тоншим і може оголювати відкриту кість. Остеоартрит зазвичай вражає літніх пацієнтів часто з попередніми травмами в цій області, такими як перелом або зсув плеча. Остеоартрит вважається родинним захворюванням.

Симптоми артриту зазвичай починаються з болю при фізичній активності або при роботі плеча; інколи може з'являтися опухання кінцівки. Може бути присутнім біль після стресу або навіть вночі. Характерна наявність обмеженості в рухах, додаткові звуки і пізніше також обмежене коло рухів.

Зазвичай для постановки діагнозу достатні анамнез, огляд, і рентген плечового суглоба. Інколи потрібні додаткові тести і томографія, щоб виключити інші захворювання.

Самостійне лікування включає прийом, що знаходяться у вільному продажі, протизапальних пігулок для мінімізації запалення і болю. У гострій фазі можуть допомогти холодні компреси, пізніше сприятливим є лікування теплом. Фізична активність ураженої кінцівки має бути зведена до мінімуму до відповідного рівня. У гострій ситуації може знадобитися декілька днів відпочинку. Проте необхідно виконувати певні рухи для підтримки рангу рухів і не давати плечу заніміти. Якщо це важко здійснити без інструктора, вам допоможе фізіотерапевт.

Якщо цього недостатньо, лікар може призначити сильніші медикаменти, а також ін'єкції кортикостероїдів. Якщо ці методи не дають достатнього полегшення, існують також хірургічні способи лікування. Вони включають часткове або повне заміщення плечового суглоба, або артропластику. Видалення невеликої частини кінчика ключиці використовується для лікування артриту суглоба між ключицею і акроміоновою частиною лопатки або акроміально-ключичного суглоба.


Зсув плеча

Плечовий суглоб дуже нестабільний і може легко зміщуватися через сприятливу анатомічну структуру і м'які еластичні тканини довкола суглоба. Травма плеча може викликати дислокацію суглоба у будь-якої людини.

Якщо зміщене плече зазвичай зрушується у неправильне положення, нормальна округла форма плеча набуває вигляду кута. Рух руки обмежений і хворобливий. При необхідності діагноз можуть підтвердити лікарський огляд і рентген.

Можна спробувати повернути плече у правильне положення, лежачи на ліжку на животі і дозволивши руці вільно звисати з краю ліжка, при цьому розслабивши плече. Часто плече входить назад в нормальне положення цим способом. Якщо ні, доктор може допомогти вправити плече.



Крилоподібна лопатка

Край лопатки біля середньої лінії може підніматися, якщо передній зубчастий м'яз, який прикріпляється до грудини, паралізований. Це може трапитися, якщо довгий грудний нерв на своєму шляху, наприклад, через ключицю, ушкоджується внаслідок операції, тиску, травми або запалення.

Чинники ризику включають енергійні атлетичні маневри верхньої кінцівки, піднімання важких мас, і прямий зовнішній тиск. Нормальна функція переднього зубчастого м'яза полягає в підтримці лопатки і грудної клітини близько один до одного коли рука піднімається в плечі.

Симптоми зазвичай включають біль і слабкість плеча. Віджимання, опор рук об стіну або піднімання рук вгору з упором можуть викликати піднімання внутрішнього краю лопатки у порівнянні з іншим краєм. Люди зазвичай дещо асиметричні, тому невелика різниця не має суттєвого значення. Діагноз можна підтвердити, дослідивши діяльність нерва або з допомогою ЕМГ.

Лікування зазвичай полягає в наступному. Прийом вітамінів групи В створює оптимальну ситуацію для одужання нерва. Якщо функціональний стан поганий, може бути застосована шина, що притискує капсулу до грудей. Стан, як правило, покращується приблизно протягом дев'яти місяців.

Можуть бути постійно присутніми слабкість руки і помірний біль. У зв'язку з цим необхідно пристосувати рівень стресу, пов'язаного з роботою, до функціонального стану після травми. Інколи також можуть бути використані хірургічні процедури на нерві для оптимізації функціонування верхньої кінцівки, що необхідне, зокрема, для атлетів високого класу.

Тріск в плечовому суглобі

Інколи рух лопатки створює стукаючий звук. Це може бути спровоковано підніманням кісті або запаленням слизистої бурси, що викликає шорсткість при русі лопатки уздовж грудної клітини.

Цей симптом зазвичай не вимагає лікування. Інколи можна застосувати хірургію.

Віднесений біль

Біль у плечі може насправді виникати будь-де в іншому місці. Найбільш частою причиною цього є дегенерація шийного відділу хребта. Болі в жовчному міхурі можуть передаватися у праве плече, а сердечні проблеми або серцевий напад – у ліве. У цих випадках дослідження і лікування необхідно зосередити на належних причинах.

Невідкладна допомога

Зсув плеча
Надзвичайно сильні болі в плечі

Консультація у лікаря

Пролонгований біль у плечі, який обмежує працездатність або життя в цілому.
Помітне обмеження кількості рухів в плечі.
Крилоподібна лопатка.

Біль у плечі, більше інформації англійською мовою:

Википедия о болезнях плеча.
webMD об анатомии плеча.
Eorthopod.com страницы об анатомии плеча.
Клиника Майо о повреждениях муфты ротатора.
American Academy of Orthopedic Surgeons о разрывах муфты ротатора.
RightHealth.com о бурсите плеча.
HealthDesk.com о дисфункции подмышечных нервов.
Ehealthmd.com статьи о хирургии муфты ротатора.
Eorthopod.com статьи о акромиально-ключичном отделении.
American Academy of Orthopedic Surgeons о повреждениях бицепсов.
Emedicinehealth.com о дислокации плеча.
American Academy of Orthopedic Surgeons о разрывах плечевого сустава.
American Academy of Orthopedic Surgeons о плечелопаточном периартрите.
American Academy of Orthopedic Surgeons об артрите плеча.
Википедия о крыловидной лопатке.
webMD упражнения для укрепления мышц плеча и спины.
SwimSmooth.com о том, как избежать травм плеча при плавании.

Информация об авторе vkontakte.ru

1 комментарий:

  1. Всім привіт. Якщо Вас цікавлять тенісні столи, то Вам сюди http://www.shoptex.kiev.ua/cat_87.htm. Тут Ви знайдете найкращі моделі в широкому асортименті.

    ОтветитьУдалить