суббота, 3 марта 2012 г.

Біль у щелепі







Проблеми щелепного суглоба

Щелепний суглоб – це найбільш активний суглоб в людському тілі. Він відкривається і закривається більше 2 000 раз на день у зв'язку з мовленням, їжею, питтям і хропінням. Проблеми з щелепним суглобом більш характерні для жінок, ніж для чоловіків, і деякі це пов'язують із більшою балакучістю жінок, хоча, ймовірно, це не є дійсною причиною.

Коли рот відкритий, голівка нижньої щелепи повернена в порожнину суглоба і ковзає вперед. Суглоб має диск, який допомагає у здійсненні цих рухів. Диск легко ушкоджується, наприклад, при енергійному кусанні або прямій травмі.


Функціональні розлади

Причиною, що лежить в основі функціональних порушень щелепного суглоба, може бути аномалія прикусу. Якщо зуби не контактують симетрично під час жування, спостерігається нерівномірне навантаження на щелепний суглоб, і це з часом може викликати симптоми.

Одним можливим поясненням проблем із щелепним суглобом може бути нічний скрегіт зубів. Людина, яка так робить, може навіть і не підозрювати про це, якщо живе одна або якщо друга половинка надто ввічлива, щоб сказати про це.

Симптомами функціонального розладу щелепного суглоба можуть бути хворобливість відповідної ділянки, так само як і звуки потріскування або ляскання в суглобі. Порушення також може викликати головні болі і біль у шийних м'язах, особливо при кусанні і ковтанні.

Обстеження часто виявляє щелепи, що несиметрично закриваються. Це можна спостерігати в дзеркалі, відкриваючи і закриваючи рот, і пильно оглядаючи ділянки між середніми передніми зубами. У ідеалі вони повинні рухатися по прямій лінії і, врешті-решт, змикатися разом.

Біль та інші шуми під час активності часто відчуваються в щелепному суглобі. Амплітуда рухів нижньої щелепи може бути обмежена або рухи асиметричні. Рентгенівський знімок допомагає візуалізувати кістки нижньої щелепи і, якщо необхідно побачити диск, можна використовувати МРТ.

Спочатку лікування концентрується на перевірці і пристосуванні прикусу за допомогою стоматолога. М'які засоби для захисту від прикусу, також як і м'язові релаксанти необхідні, щоб зменшити напругу від нічного скреготу зубів. Протизапальні препарати зменшать біль і подразнення.

Фізіотерапія шляхом масажу і теплова терапії можуть розслабити м'язи, задіяні в кусанні. Цього інколи буває достатньо. Інколи щелепний суглоб необхідно тренувати, щоб повернути початкову різноманітність рухів. Доведено, що акупунктура дуже сприятлива при лікуванні болю.

Інколи зайве м'язове напруження – це фундаментальна проблема, і його можна лікувати шляхом біофідбека і гіпнозу. Також можливі ін'єкції кортизону. Хірургія не є типовою.

Функціонування щелепного суглоба тісно пов'язане з роботою верхньої частини шиї. Тому рекомендують перевіряти функціональне полягання верхньої частини шиї, а також позу тіла і відповідне функціонування щелепного суглоба у випадках проблем з шиєю.

Рекомендується вживати їжу, яка не вимагає зусиль при пережовуванні під час гострої фази болю. Якщо необхідно, треба їсти лише перетерту або рідку їжу. Жуйки також протипоказані, але обмежень на розмови немає. Деякі лікарки рекомендують звертати увагу на якість, а не кількість мовлення.

Протизапальні засоби, що відпускаються без рецепту, можуть використовуватися самостійно при першій допомозі, щоб на короткий час позбавитися від проблем із щелепним суглобом.

При появі болю можна робити холодні компреси. Якщо це викликає подразнення, можуть бути використані пляшка з теплою водою або грілка, щоб обережно нагрівати хворобливу ділянку. М'язи довкола щелепного суглоба можна обережно масажувати.

Уникайте екстремальних положень щелеп, упору на щелепу, відпочинку на спині, читання з висунутою вперед щелепою, і утримання телефону між плечем і обличчям без допомоги рук.

Тримайте ваш рот так, щоб верхні і нижні зуби не торкалися один одного. Якщо є схильність до нічного скреготу, спробуйте розслабитися, наприклад, у теплій ванні. Стоматолог може порадити вам пластикові щитки для зубів, які зменшують скрегіт зубів і зменшують тиск на щелепний суглоб.

Щелепний суглоб можна тренувати, утримуючи зуби на відстані один від одного. Нижню щелепу можна штовхати вперед, втягувати назад, і рухати в сторони. Рот не повинен відкриватися із зусиллям, і зуби не повинні зціплюватися з силою.



Зсув щелепи

Щелепа може зміститися під час форсованого позіхання, блювоти або під час удару з відкритим ротом. Якщо щелепа не може повернутися в зворотне положення, лікар повинен зробити це, притискуючи вниз. Лікар має покривати свій великий палець під час процедури на випадок, якщо пацієнт його ненавмисно укусить.

Консультація у лікаря

Сильні головні болі у зв'язку із проблемами із щелепним суглобом.
Проблеми з відкриттям рота.
Пролонговані суглобові проблеми, які не лікуються домашніми засобами.

Консультація у стоматолога

Проблеми з вашими зубами.
Проблеми із щелепним суглобом, які почалися після закладення пломб.

Більше інформації про щелепний біль англійською мовою:

University of Washington´s статья об анатомии височночелюстного сустава.
Emedicine о нарушениях височночелюстного сустава .
Emedicine о смещение нижней челюсти.

Информация об авторе vkontakte.ru

Комментариев нет:

Отправить комментарий