суббота, 3 марта 2012 г.

Біль у ногах







Біль у стопі, кісточці і литках

Ноги постійно переносять всю масу людини, а стопи і кісточки контактують з підстилаючою поверхнею. Нижня частина ноги складається з двох довгих кісток. Велика стегнова кість більша за розміром, мала гомілкова кість менше і розташована на зовнішньому боці ноги. Литки мають сильні м'язи. Ахіллесове сухожилля приєднує литкові м'язи ззаду до кістки п'яти. Гомілковостопний суглоб сполучає нижній край великої гомілкової кістки з малою гомілковою кісткою і стопою. Вниз від кісточки стопа складається з 26 кісток. Ця структура робить можливими рухи в різних ситуаціях.


Біль у литках

М'язовий біль


Литкові м'язи можуть бути хворобливими через дуже інтенсивні вправи і недостатню розтяжку. Неочікуване натягнення в непідготовлених литкових м'язах або прямий удар можуть також викликати біль у литках. Надмірний біг вгору часто є значним стресом для литкових м'язів. Звичайно, деяка хворобливість у м'язах є нормальною після тренувань.

Якщо лікування необхідне, воно нескладне і має благополучні результати. На початку необхідний абсолютний спокій, поки не пройдуть біль і чутливість. Це може зайняти декілька днів або 1-2 тижні. Холодні компреси корисні на початку лікування. Їх можна прикладати кілька разів на день на 15-20 хвилин кожного разу. Пізніше можна використовувати грілки для кращого результату. Масаж і розтяжки можуть бути використані для розслаблення м'язів. Литкові м'язи можна легко масажувати самостійно. Це необхідно робити акуратно, без зайвих зусиль. Також, якщо необхідно, для самолікування можна використовувати доступні у вільному продажі засоби.

Біль у гомілці

Біль у гомілці, або стресовий синдром великої гомілкової кістки, описує біль попереду нижньої частини ноги. У атлетів часто виникають проблеми з великою гомілковою кісткою і литками унаслідок м'язового зростання після вправ. Коли мембрани, що оточують їх, не зростають з тією ж швидкістю, м'язам необхідно працювати при збільшеному тиску, і це може викликати біль. Біль у гомілці вважається породженим надмірним використанням або повторюваними діями стопи на велику гомілкову кістку і навколишні м'язи, що викликає подразнення. Плоскостопість або неправильне взуття можуть сприяти даним проблемам.

Біль у гомілці є прикладом такого стану. При болі в гомілці, біль під час вправ спочатку відчувається на внутрішній частині гомілкової кісті. Біль у гомілці зазвичай не розвивається відразу, а з'являється, наприклад, після інтенсивних тренувань. Проблеми зазвичай починаються після зайвих агресивних тренувань у спорті або, наприклад, в армії під час маршу. З погіршенням проблеми біль стає явним після кожної серії вправ і може тривати годинами. Обстеження виявляє чутливість усередині великої гомілкової кістки. М'язи гомілки також можуть бути хворобливими. Інколи необхідний рентген або МРТ для виключення стресових переломів і інших можливих порушень.

Лікування включає паузу в тренуваннях. У таких випадках корисні протизапальні болезаспокійливі медикаменти і холодні компреси. Необхідно обговорити з тренером те, що, наприклад, можливо треба змінити стиль бігу. Необхідно приділити увагу тонусу м'язів і розтяжкам. Якщо ситуація не покращується, інколи необхідна хірургія для забезпечення простору для м'язів шляхом відкриття навколишніх мембран.


Неспокійні ноги

Синдром неспокійних ніг – це стан, при якому в нічний час спостерігається тремтіння, поколювання, біль або печіння в ногах, які заставляють хворого підніматися і розминати ноги, щоб ослабити симптоми. Рух ніг дає принаймні тимчасове полегшення. Характерні різкі рухи ніг під час сну.

Хвороба зазвичай зачіпає обидві ноги. Рух ніг або невеликі прогулянки заспокоюють біль. Обстеження не може підтвердити чого-небудь незвичайного в ногах. Зрідка в основі може лежати діабет, ішіалгія або анемія. Повторювані нічні розминки можуть привести до безсоння.

Діагноз ґрунтується на клінічній картині і обстеженні. Реєстрація сну використовується рідко. Інколи вивчення нервової провідності і ЕМГ можуть бути необхідні для виключення інших станів.

Причина цього захворювання невідома. Певну роль може відігравати спадковість. Вважається, що порушення пов'язане із хімічними змінами в мозку, початком дегенерації нервів ніг або початком проблем із кровообігом.

Самостійне лікування включає прогулянки перед сном. Це може знижувати нічні симптоми. Поза під час сну може впливати на стан, тому спробуйте зрозуміти, яке положення вам підходить краще за все. Холодні або гарячі ванни для ніг допомагають тим, хто страждає від цього синдрому. Ноги необхідно нагрівати обережно за допомогою грілки і зберігати тепло, надіваючи шкарпетки на ніч. Необхідно кинути паління, також як і зловживання алкоголем і кавою.


Переміжна кульгавість, або синдром Шарко

Синдром Шарко – це назва симптому з ниючим болем у литках, рідше в стегнах або сідницях при ходінні. Він викликаний зниженим кровообігом унаслідок кальцифікації артерій, звуження і затвердіння судин. Це один з проявів периферійної хвороби артерій, звичайної проблеми чоловіків старше 50 років. Чинником ризику серед інших є підвищений рівень холестерину, діабет, коронарна хвороба артерій, високий кров'яний тиск і паління.

Ходіння викликає підвищену необхідність м'язів у кисні, і кальцифіковані артерії не можуть доставити досить крові, що викликає біль. Спочатку біль виявляється лише при тривалому або прискореному ходінні, поступово симптоми з'являються при меншому напруженні.

Ноги легко стають холодними і виглядають рожевими. Якщо кровообіг особливо слабкий, ноги виглядають блідими. Нічні болі і холодність можуть бути ознаками загрозливої гангрени.

Обстеження показує відсутність пульсу, прослухування із стетоскопом виявляє шиплячий звук у венах, які заблоковані. Синдром Шарко оцінюють за допомогою кісточково-бронхіального індексу, що показує співвідношення між тиском крові в руках і ногах. Доплерівське УЗІ використовується для виміру потоку крові в артеріях. Якщо існує необхідність операції, використовують ангіографію, МРТ і КТ для кращого розуміння пошкоджених артерій.

Лікування полягає в помірній ходьбі і збереженні ніг у відмінному стані. Якщо прогулянки стають дуже короткими, може бути взята до уваги хірургія. Припинення паління необхідне для того, щоб кровообіг в ногах не знижувався далі.

Ліки використовуються для пом'якшення болю, запобігання утворенню кров'яних тромбів в артеріях і для зниження рівня холестерину. Також медикаменти необхідні для розширення пошкоджених артерій.

Самостійне лікування полягає в здійсненні прогулянок, принаймні, протягом однієї години в день. Прогулянки необхідно продовжувати доти, доки біль не стане досить сильним. Після короткої паузи, коли біль спаде, необхідно продовжити рух. Хороший спосіб підсилити литкові м'язи – це ходіння по сходинках і спеціальні гімнастичні вправи.

Нейропатії

Діабет, зловживання алкоголем, ревматичний артрит, ниркова недостатність і різні хімічні речовини можуть викликати пошкодження нервів ніг і, отже, біль.

Нерви ніг є щонайдовшими у тілі. Тому початкові зміни у функціях нервів часто виявляються саме тут.

Біль у ногах часто пов'язаний з діабетом унаслідок нейропатії ноги. Діабет може викликати пошкодження нервів по всьому тілу. Він може викликати порушення в кров'яних судинах, що переносять кисень до нервів, і також сприяти чинникам, що викликають запалення в нервах. Діабетики зі стажем відчувають біль частіше, але і нові пацієнти теж відчувають біль. Інколи застосування ліків від діабету підсилює біль.

Біль, подібний до зубного, відчувається глибоко, є пекучим і пронизуючим. Оніміння або поколювання можуть супроводжувати біль. Через тривалий час можуть розвинутися слабкість м'язів стопи.

Обстеження показує зміни рефлексів ноги, також як і слабше відчуття вібрації. Вивчення нервової провідності і ЕМГ можуть зазвичай підтвердити діагноз.

Лікування є дуже складним. Необхідно з ретельністю взятися за початкове захворювання. Можуть допомогти протизапальні засоби і фізична терапія. Можуть бути випробувані електротерапія для ніг і акупунктура. Можуть допомогти неврологічні медикаменти, такі як антиконвульсивні або антидепресанти. Складні випадки можуть вимагати анестетичних процедур і розміщення пристрою для електротерапії в спинному мозку.


Емболія і тромбоз

Ембол, або кров'яний згусток, що вільно плаває в артеріях, може несподівано заблокувати кровообіг в нозі. Ембол зазвичай приходить з серця, аорти або через отвір септи з венозного кровотоку. Закупорка кров'яної судини перешкоджає доступу крові і кисню до тканин і може привести до відмирання голодуючих тканин.

Головний симптом – це неочікуваний сильний біль у нозі. Нога стає бліднішою, холодіє і затерпає. Обстеження не виявляє пульсу, і виявляє холодність, оніміння і бліду або мармурову шкіру. Можливі також біль у м'язах і спазм і недостатність руху в нозі.

Цей стан вимагає негайної операції на судинах, оскільки нога не може обходитися без доступу крові протягом тривалого часу. Різні тести і сканування доступні для виявлення емболу і визначення джерела. Окрім хірургії, лікування також може полягати у внутрішньовенних процедурах, таких як тромболітична терапія і призначення медикаментів.

Результати лікування залежать від локалізації емболу і швидкості лікування. Артеріальний емболізм небезпечний, якщо не лікуватися швидко, і може вести до ампутації.

Венозний тромбоз також спостерігається в ногах. Його ризик зростає, зокрема, при тривалих перельотах. При цьому захворюванні спостерігається біль, опухання і печіння в нозі. Діагностувати цей стан допоможуть лікарський огляд, УЗІ і рентгенографія в контрастному середовищі, флебографія нижньої кінцівки. Нога може залишатися іммобілізованою під час транспортації у відділення швидкої допомоги.

Вени повертають кров до серця, і згусток з вени може бути переміщений в праву половину серця і далі в легені. Легеневий ембол – це серйозне захворювання і може привести до смерті, якщо в невідкладному порядку не поставлений діагноз і не надана допомога.


Біль у кісточці

Вивих гомілковостопного суглоба


В'язки гомілковостопного суглоба можна легко вивихнути. Вони мають певну еластичність, але якщо вони надмірно розтягнуті, вони можуть бути вивихнуті або розірвані. Кісточка має найменшу підтримку, коли в'язки повністю розтягнуті. Кісточка може вивертатися всередину, якщо травма сухожилля зовнішня. Пошкодження можуть розрізнятися від розтяжки до повного розриву. Коли кісточка вивертається назовні, травми кістки більш типові, оскільки внутрішні сухожилля настільки міцні, що кість ламається до того, як вони розриваються.

Після травми може бути місцева чутливість і опухання, і інколи обмеження в рухах. Якщо розрив повний, або стався перелом, можуть бути додаткові рухи в гомілковостопному суглобі, які мають бути досліджені.

Діагноз ставиться по типовому ходу подій і висновку лікаря. Інколи необхідний рентген, щоб виключити перелом. У складніших травмах використовується МРТ для визначення оптимальних варіантів лікування.

Свіжі розриви сухожиль зазвичай лікуються за допомогою пов'язки. Відпочинок, як правило, необхідний і ходіння має бути обмеженим на декілька днів або тижнів. Холодні компреси кілька разів на день по 20 хвилин або більше і медикаменти, що знімають біль, можуть бути використані як засоби самолікування. Якщо функціональний рівень не повертається в норму незабаром після пошкодження, для його поліпшення необхідна фізична терапія. Хірургія рідко використовується для цього стану.

Після епізоду гострого болю, пов'язаного із вивихом, функціонування гомілковостопного суглоба може бути покращене за допомогою вправ. Можна почати з рухів і обертань суглоба у всіх напрямках, потім поперемінно ставати на пальці та п'яти. У цій вправі можуть використовуватися маленькі кроки, якщо бажане збільшення кола рухів.

На пізніших стадіях для поліпшення функцій кісточки сприятлива балансуюча дошка. Вправи в спортивному залі з особистим тренером або фізіотерапевтом дозволяють збільшити силу м'язів і зберігати далі гомілковостопний суглоб в оптимальній формі. При правильному лікування результати позитивні і зазвичай не залишається обмежень у діях.


Артрит

Артритні зміни в суглобах гомілки і стопи не такі типові, як артрит стегна або коліна. У гомілковостопному суглобі, а також в інших 30 суглобах стопи можуть бути остеоартрит, артрит зношування і розривів або дегенеративне захворювання судин. При цьому захворюванні з віком зношується хрящ у суглобі. Після цього, оголена кістка виставлена в суглобі, і суглоб стає хворобливим і нерухомим. Причиною насправді рідко є хвороба розвитку. Зазвичай не знаходять причину артриту. Роль може відіграти спадковість. Також захворюванню сприяють зайва вага, травми і переломи в цій області.

Другий тип – це запальний артрит. Він може бути викликаний, наприклад, ревматоїдним артритом або іншим системним захворюванням. Це системне захворювання і при ньому також спостерігається біль і в інших судинах, і наявні інші симптоми. Діагноз може бути підтверджений на медичному огляді або за результатами лабораторних тестів.

Якщо присутній артрит, пошкоджені суглоби можуть бути хворобливими, малорухливими і наявне деренчання. Також може бути чутливість і опухання в суглобі, понижена рухливість і важкість при ходінні. МРТ і рентген можуть підтвердити діагноз.

Ахіллів тендиніт і розрив сухожиль

Ахіллове сухожилля, яке прикріплене до п'яти, може порватися або запалитися від надмірного використання, старанних тренувань або від інших стресів сухожилля. Необхідно докласти багато зусиль, щоб порвати особливо сильне сухожилля. Розрив сухожилля може бути частковим або повним. Запалене Ахіллове сухожилля хворобливе, і в ньому може спостерігатися опухання або потовщення на задній частині ноги або над п'ятою. Часто спостерігається біль в тій же ділянці при бігу на довгі дистанції або спринтерських забігах. Малорухливість вранці може супроводжуватися шкрябаючим звуком. Запалення зазвичай з'являється після більш напружених вправ.

Тендиніт лікується протизапальними засобами, холодними компресами і відпочинком. Можуть бути необхідні кортизонові ін'єкції. Якщо це не повертає повноцінну активність сухожилля, можлива хірургія. Якщо не пройти необхідне лікування, можуть турбувати дегенеративні і пролонговані проблеми.

Біль при розриві Ахіллова сухожилля зазвичай більш інтенсивна і різка. Людина може почути звук розриву сухожилля, якщо відбувається травма. Ймовірно, що стане неможливим ставати на пальці і переміщати вагу на стопу, на стороні якої трапилася травма, порушується нормальне ходіння.

Розрив може слідувати за швидкою хвилею натягнення в сухожиллі, таких як, випадкова спортивна активність, спотикання або провал в діру.

Діагноз ґрунтується на висновку лікаря, історії хвороби і зауваженнях. Інколи УЗІ або МРТ використовуються для визначення кордону запалення або розриву. Часткові розриви можна лікувати за допомогою холодних компресів, ліків, шин і відпочинку, але на повних розривах зазвичай проводять операції.

Затискання нерва

Нерви можуть затискатися за виступом на внутрішній частині гомілки, викликаючи стан, що називається канальним синдромом п'яти. Травма, важке взуття, ревматичне запалення або неправильне положення гомілки можуть викликати цей стан.

Головний симптом – це пекучий біль, не пов'язаний з ходінням, у середині стопи, довкола кісточки і інколи в пальцях. Біль погіршується при діяльності і при стоянні протягом довгого часу. Тиск на нерви під кістковою частиною усередині кісточки може імітувати біль і відчуття удару електричним струмом. Дослідження нервових шляхів і ЕМГ підтверджують діагноз.

Лікування полягає у виключенні неправильного положення або інших посилюючих чинників. Хірургія проводиться рідко для звільнення нерва.


Біль у п'яті

Синдром жирового тіла, підошовний фасциїт і шпори на п'яті


У людей під кісткою п'яти розташована м'яка подушечка, вона стає менш еластичною з віком. У деяких людей на ній можуть виявлятися природжені дефекти. Ця зона може ставати знервованою або подушечка може отримувати травму при фізичному напруженні. У цьому випадку обстеження показує чутливість прямо під серединою кістки п'яти. Хвороба називається синдромом жирового тіла.

Лікування може включати правильно дібрані м'які туфлі з гнучкими устілками, або м'які підставки під п'яти, розміщені в туфлях. Це змінює точку тиску і додає маси для пом'якшення поштовхів. Хвороблива зона може бути вилікувана за допомогою місцевої анестезії або кортизону. Втрата ваги бажана, якщо у вас є зайва вага. Спробуйте змінити те, як ви ходите. Пролонговані болі можуть бути проблематичними в професіях, які включають тривале стояння.

Вага ноги зазвичай спирається на три крапки: п'ята і основи великого пальця і мізинця. Ці крапки пристосовані для перенесення ваги. Бічні і подовжні підошовні арки знаходяться між великим пальцем і мізинцем і п'ятою. У цій ситуації, зміни, наприклад, вигину арки або коли стопа вивихнута в іншому напрямі, можуть викликати різні проблеми.

Зменшення вигину подовжньої підошовної арки викликає розтяжки тканини, що сполучає кістку п'яти з основами пальців. Це може привести до запалення цих тканин, і викликати стан, відомий як підошовний фасциїт. Дуже багато бігу або стрибків можуть забезпечити додаткове подразнення. Через тривалий час це може викликати остеофіт або шпору, що зростає в результаті, а не є причиною захворювання. Обстеження показує локалізацію болю в передній частині кістки п'яти. Лікування полягає у відпочинку і можливо, місцевому використанні кортизону.

Також можуть бути запалення і біль у здутті в області, де Ахіллове сухожилля входить за п'ятою в кістку п'яти. Це порушення, зване ретрокальценальний бурсит, можна спостерігати у людини, в якої взуття натирає цю ділянку при бігу. Ця проблема зазвичай вирішується зміною взуття і обмеженням часу вправ.


Біль у стопі

Метатарсалгія


Унаслідок падіння латеральної підошовної арки, метатарсофалангеальні зони або зони суглобу між основами 2-4 пальців і підошвою можуть переносити дуже велику вагу і в результаті стають хворобливими. Ця хвороба називається метатарсалгією.

Гострий біль або відчуття ходіння з камінчиком в черевику відчувається в підошві відразу за першим, другим, третім або четвертим пальцями. Біль зазвичай погіршується при стоянні, ходінні або фіксації стопи.

У цьому випадку, пацієнт може відривати хвору зону від підошви за допомогою м'яких подушечок під 2-ю і 3-ю кісточки. Подушечку не потрібно розміщувати прямо під хворобливою зоною, але за сантиметр від неї, так щоб не було тиску на хвору зону.

Цей стан не є серйозним, і лікується протизапальними засобами, холодними компресами і відпочинком. Хороше взуття з додатковими устілками, що поглинають шок, або підтримкою для арок, може бути корисним.


Невралгія Мортона

Нерви між кістками метатарзальних кісточок можуть затискатися між другою, третьою або четвертою кісточкою метатаруса в стопі. Цей стан називається невралгією Мортона і зазвичай зустрічається у жінок середнього віку.

Стріляючий біль у пошкоджених пальцях відчувається в цій зоні відразу після піднімання. Також може відчуватися оніміння і відчуття поколювання.

Під час огляду лікарем з'являється біль при стискуванні кісток разом з боків. Локалізований біль також відчувається в ураженому регіоні між кісточками стопи. Для виключення інших захворювань можуть використовуватися рентген, УЗІ або МРТ.

Лікування складається з тих же підставок для стопи, що і при метатарсалгії. Потрібно використовувати хороші, досить широкі туфлі. Для зняття болю можна використовувати ін'єкції кортизону. Якщо не відбувається поліпшення, зрідка використовується оперативне втручання.

Стресові переломи

Стресові переломи спостерігаються в кістках плесна. Зазвичай проблемі передують навантаження принаймні середньої важкості. Огляд показує чутливість в області стресового перелому. Зміни спочатку не видно на рентгені, але зазвичай виявляються при подальшому спостереженні. Лікування полягає в зменшенні навантаження на стопу.

Біль у пальцях ніг

Деформація великого пальця стопи


Деформація великого пальця стопи – це найпоширеніша проблема передньої частини стопи. Її джерелом є природжена слабкість, але носіння незручного взуття може погіршити стан. При цьому захворюванні перша плеснова кість повертається всередину і палець сам по собі повертається назовні. В суглобі в основі великого пальця або плюсневофалангального суглоба може розвинутися артрит і на зовнішній частині може розвинутися неприємне запалення слизистої бурси. Шишка на зовнішній стороні великого пальця збільшується.

Головний спосіб лікування – носіння добре підібраного взуття і використання ортопедичних устілок. Хірургія може використовуватися при сильних болях.


Артрит пальців ніг

Існують два типи артритів. Найбільш поширений остеоартрит, повільно прогресуючий артрит зношування і розривів або дегенеративний артрит. При цьому захворюванні з віком зношується хрящ суглоба. Після цього кістки оголюються в суглобі і стають хворобливими і малорухливими.

Другий тип – це запальний артрит. Він може бути викликаний ревматоїдним артритом або іншим системним захворюванням. Проблеми пальців ніг рідко є першим і єдиним симптомом запалення.

У суглобах стопи остеоартрит найчастіше пошкоджує суглоби в основі великого пальця. В інших пальцях він зустрічається рідко. При нормальному ходінні великий палець завертається всередину в кінці кожного кроку. Лікування полягає в підставках для профілактики вивороту великого пальця.

Самолікування включає тимчасове використання протизапальних засобів і гелів для хворобливої зони. Зазвичай допомагають холодні компреси кілька разів на день. Пальці не повинні бути холодними, якщо кровообіг поганий. Коли біль знаходиться в апогеї, найважливішим є понизити навантаження. Досягненню цієї мети допоможе використання ціпка і втрата зайвої ваги.

Дуже важливо добре підібрати взуття. Кросівки повинні мати досить м'яких подушечок. Необхідно уникати бігу на довгі дистанції по твердих поверхнях і збільшення тривалості бігу потрібно здійснювати поступово.

Для зміцнення м'язів стопи потрібно ходити влітку босоніж. Під час зими можливо вправляти стопу піднімаючи об'єкти з підлоги пальцями ніг. Якщо біг дуже важкий для стоп, потрібно підібрати інші вправи. Плавання і велосипедний спорт – це відповідні способи тренування, що здійснюють менше стресу на стопу.


Молоткоподібне викривлення пальця ноги

Найбільш частою проблемою, викликаною природженою слабкістю стопи є так зване молоткоподібне викривлення пальця ноги. Це відхилення спостерігається у 2, 3 і 4 пальцях. Вони згинаються в середній лінії і стопа нагадує молоток. Причиною хвороби є неправильне взуття або слабкість структур стопи. Різні підставки, вправи і хірургія використовуються при цьому захворюванні.

Подагра

Одним з можливих пояснень повторюваних нападів гострого запалення в плюсневофалангальних суглобах в основі великого пальця може бути подагра. Подагра – це хвороба обміну речовин, при якій солі сечової кислоти акумулюються в системі. З деяких причин насамперед хвороба виявляється в суглобах великого пальця. Ця хвороба починається на даній ділянці у більше половини пацієнтів.

Це запалення інтенсивно хворобливе і суглоб може бути виразно опухлим і почервонілим. Аналіз синовіальної рідини, лабораторні тести, рентген і МРТ підтверджують діагноз. Лікування полягає в медикаментах і дієті. Без постійних змін у дієті, хвороба, швидше за все, повториться.

Необхідно обмежити їжу, багату на нуклеїнові кислоти. Це обмеження включає лівер, ікру, невелику рибу, боби і так далі. Деякі ліки, наприклад, діуретини, можуть збільшувати кількість сечової кислоти. Звичайні запобіжні засоби полягають лише в помірному вживанні коньяку, вина і шампанського.

Невідкладна допомога

Сильний біль у нозі, блідість у нозі і втрата в ній пульсу.
Біль у нозі і опухання.
Вивих кісточки, якщо є проблеми з рухом.
Гострий біль в зоні Ахіллового сухожилля після вправ, і втрата різноманітності рухів в стопі.

Консультація у лікаря

Біль у стопі, який обмежує функціонування.
Вивих кісточки.
Опухання і біль у великому пальці.
Біль у нозі, сильний настільки, щоб підняти вночі пацієнта з ліжка.
Пролонгований біль, який не знімається домашніми засобами.
Незвичайне хворобливе положення великого пальця або інших пальців ноги.
Пекучий біль у стопі.

Біль у кісточці і стопі, більше інформації англійською мовою:

webMD о переломе стопы.
Vascular.co.nz страницы о синдроме Шарко.
Клиника Майо, статьи о беспокойных ног.
Familydoctor.org страницы о диабетической невропатии.
Neuropathyinfeet.com статьи о невропатии.
Клиника Майо, статьи про медиальной большеберцовой стрессовый синдром.
MedlinePlus статьи об эмболии.
National Heart, Lung, and Blood Institute о тромбозе глубоких вен.
Ezinearticles.com о синдроме голубого пальца.
RightHealth.com about о вывихе лодыжки.
Википедия о вывихе лодыжки.
American Academy of Orthopedic Surgeons о артрите стопы и голени.
Клиника Майо, статьи об Ахилловом тендините.
webMD о разрыве сухожилья.
Emedicine статьи о пяточном канальном синдроме.
American Academy of Orthopedic Surgeons о боли в пятке.
American Academy of Orthopedic Surgeons о подошвенном фасцилите.
Mdguidelines.com страницы о костных шпорах.
American Academy of Orthopedic Surgeons о плоскостопии.
American Academy of Podiatric Sports Medicine страницы о невроме Мортона.
Emedicine страницы о стрессовых переломах плюсны.
Википедия страница об искривлении большого пальца.
American Academy of Orthopedic Surgeons о ревматоидном артрите стопы и голени.
American College of Rheumatology страницы о подагре.
HealthDesk.com о врастание ногтя.
webMD о стопе атлета.

Информация об авторе vkontakte.ru

Комментариев нет:

Отправить комментарий