суббота, 3 марта 2012 г.

Біль у колінах







Біль у коліні

Коліна, що добре функціонують, життєво важливі для кожного, бо вони переносять вагу людини при ходінні і бігу. Вони абсорбують шок при стрибках. Посилений тиск переміщається на коліна при стоянні навколішки, вставанні із сидячого положення і ходінні вгору і вниз по сходах. Серйозні проблеми з коліном можуть значно обмежити життя людини.

У коліні знаходяться два суглоби. Один між стегном або стегновою кісткою і великою гомілковою кісткою, і один між стегном і колінною чашкою. Стегно і велика гомілкова кістка формують петлеподібний суглоб, захищений попереду колінною чашкою. Хрящові подушечки покривають поверхню кісток у суглобі. Латеральний і медіальний меніски – це С-образні хрящові диски, які діють, як абсорбенти шоку в коліні.

В'язки допомагають стабілізувати коліно. Середня колатеральна в'язка знаходиться на внутрішній стороні і латеральна – на зовнішній стороні колінного суглоба. Вони обмежують рухи в сторони. Так звані хрестоподібні в'язки підтримують коліно в стабільному стані при рухах вперед-назад і обертаннях. Також існують передня хрестоподібна в'язка і задня хрестоподібна в'язка.

Чотириглавий м'яз стегна – це найбільша м'язова група, що знаходиться попереду стегна і діє як потужний розгинач колінного суглоба. Вона прикріплена до колінної чашки, яка забезпечує механічні важелі для її функції. Також існує група м'язів, що діють, як згинач коліна, аддукторів, що приводять коліно всередину, і аддукторів, що відводять коліно назовні.

Люди, які ще зростають, можуть зазнавати порушення зростання чашки, також як і порушення окостеніння, що може викликати біль під час сильніших навантажень. Рентген або МРТ підтверджують діагноз. Лікування зазвичай полягає у зменшенні рівня напруження. Симптоми, як правило, зникають через декілька років. При старінні проблеми колін повертаються.

Болі надмірного використання

Коли напруження на ноги швидко зростає, може виникати тимчасове подразнення м'язів і суглобів. У гострій фазі корисні холодні компреси. Пролонговані болі можуть вимагати використання фізичної терапії, болезаспокійливих засобів і ін'єкцій. Кортизонові ін'єкції зазвичай швидко допомагають, якщо структури, що викликають проблеми, локалізовані.

Травми

Проблеми колін у молодих людей часто пов'язані з видами спорту, де коліна схильні до напруження і травм. До них відносяться футбол, лижний спорт, американський футбол і ракетбол.

Колінна чашка може бути зміщена при вивиху ноги. У цьому випадку виникає гострий біль у коліні, і колінна чашка повернена в незвичне положення. Часто колінна чашка повертається на місце сама по собі. Інколи потрібно, щоб доктор її вправив.

Консультація у лікаря, все ж, необхідна у будь-якому випадку. Хірургія може бути варіантом для уникнення проблем у майбутньому. Якщо колінна чашка зміщується кілька разів, необхідний ретельний огляд, і можливі реабілітація і хірургічне втручання.

Будь-яка кістка довкола коліна може піддаватися перелому при аварії з вибухом, падінні або неочікуваному спотиканні. Зазвичай виникає значний біль, і потерпілий не може спиратися на коліно. При підозрі на перелом необхідно проконсультуватися у лікаря.


Розрив меніска

Меніски можуть розриватися дуже легко при травмах коліна. Середній меніск страждає частіше, ніж латеральний. Звичайний механізм – це обертання навантаженого коліна. Це може трапитися, наприклад, при одночасному сидінні навпочіпки і скручуванні коліна. Розриви при розгинанні і обертанні зустрічаються не дуже часто. Пряма травма коліна може бути причиною розриву меніска.

При розриві меніска може бути чутний звук. Часто ходьба і гра все ще є можливими. У певний момент симптоми поступово стають помітнішими. Типові симптоми – це біль, обмеження різноманітності рухів, малорухливість і опухання.

Інколи відпочинок покращує ситуацію досить швидко, але пізніше можуть з'явитися додаткові симптоми, такі як відчуття замкнутості коліна, тріск, опухання і біль під час напруження.

Під час огляду біль знаходять на лінії суглоба і при скручуванні коліна в положенні, в якому притискається розірвана ділянка. Методами діагностики є ендоскопія і МРТ. Також для цієї мети використовується метод контрастного середовища, але не часто. Перевагою ендоскопії є можливість одночасного лікування більшості пошкоджень.


Пошкодження в'язок

Подібні сили можуть пошкоджувати інші в'язки коліна з або без менісків. Це може трапитися, наприклад, при дуже сильному розгинанні коліна, приземленні на зігнуте коліно, різке перенесення маси. Симптоми подібні до симптомів при травмах меніска. Додатково нестабільність у колінному суглобі може початися з відчуття слабкості в суглобі.

Коли передня або задня хрестоподібна в'язки рвуться, страждають рухи вперед і назад і ротаційна стабільність між кістками колінного суглоба. Передня хрестоподібна в'язка може ушкоджуватися у зв'язку з травмами меніска. Якщо це трапляється, особливо під час інтенсивних зусиль, може з'являтися шум або відчуття нестабільності.

При травмах колатеральної в'язки можуть з'являтися розриви кісткових з'єднань у лігаменті. Якщо травма є значною, коліно може стати нестабільним при русі убік і додаткові рухи стають помітними. Якщо ні, спостерігається лише біль у місці прикріплення пошкодженої в'язки до кістки.

Лікування зазвичай полягає в тих же протибольових заходах, що і при травмах меніска, а також зміцненні стегнових м'язів і обмеженні стресу коліна до терпимого рівня. Хірургія використовується для атлетів.

Колінно-стегновий больовий синдром, або хондромаляція

Колінно-стегновий больовий синдром, або біль від контакту задньої частини колінної чашки із стегновою кістю, – поширена проблема, особливо серед спортсменів. Причиною може бути часткова дислокація або пролонговане повторюване натягнення цього суглоба. При цьому хрящі стають тоншими і м'якшими, виникає стан, що має назву хондромаляція. Також розвитку порушення можуть сприяти переломи, функціональні розлади, артрит колінного суглоба і пухлина в області коліна.

Симптоми спочатку включають біль при спуску по сходинках або при вставанні на коліна. Як правило, починається біль у колінах при сидінні протягом довгого часу, коли не можна випрямити ноги.

Обстеження показує чутливість і стукаючий звук при натисненні на колінну чашку. Лікування включає розтяжки м'язів, підібрані спеціально для чотириглавого м'яза стегна, і протизапальні засоби. Бинтування або іммобілізація можуть бути корисні у поєднанні з фізіотерапією. У найбільш важких випадках проводять операцію. Правильний вибір роботи важливий, так само як і зміна хобі і спортивного режиму до відповідного рівня.


Артрит

Головним джерелом проблем у коліні у літніх людей є артрит. Він зазвичай з'являється у людей середнього і похилого віку. Існує два типи артриту коліна. Найбільш поширений остеоартрит, повільно прогресуючий артрит зношування і розривів, або дегенеративне захворювання суглобів. При цьому порушенні хрящ у суглобах зношується з віком. Після цього кістки оголюються в суглобі і він стає хворобливим і нерухомим. Дегенеративний артрит може розвиватися після перелому, розриву в'язок або меніска. Можуть пройти роки, поки почнеться захворювання. Спадкові причини і зайва вага відіграють роль у формуванні порушення.

Другий тип – це запальний артрит. Він може бути викликаний ревматоїдним артритом або іншим системним захворюванням і зазвичай виникає в обох колінах. У цьому випадку, симптоми, включаючи біль, спостерігаються і в інших кінцівках. Зазвичай запальний артрит вимагає спеціального медикаментозного лікування, що залежить від збудника.

Першою ознакою артриту зазвичай є поступовий розвиток болю, пов'язаний з напруженням, наприклад, при ходьбі або підніманні по сходах або знаходження в одному положенні протягом тривалого часу. Симптоми можуть включати малорухливість, стукаючий звук і помірне опухання під час найважчих фаз. Біль і пухлина можуть погіршуватися вранці. Пізніше можуть з'являтися відчуття замкнутості в коліні і слабкість. У важких випадках коліно може ставати дуже рухливим і неправильно розташованим.

Рентген і МРТ можуть підтвердити діагноз артрит. Проте навіть помірний дегенеративний стан може викликати симптоми; з іншого боку, суглоб, який показує ознаки дегенерації в рентгені або МРТ може давати незначні симптоми. Не можна дозволити проблемам коліна обмежувати життя. У найбільш важких випадках варто провести ретельний огляд. Доступні різні види допомоги.

На жаль, немає абсолютного засобу для лікування артриту. Самостійне лікування включає доступні протизапальні засоби в коротких курсах, а також болезаспокійливі мазі, які необхідно втирати у хворобливі ділянки. Холодні компреси, вживані по кілька разів в день, можуть давати хороший ефект. Протизапальні ліки полегшують біль. Лікування холодом або теплом і електротерапія можуть зняти біль.

Глюкозамін є речовиною, знайденою в хрящі, яка може зменшувати біль при артриті на ранніх етапах. Кортикостероїди забезпечують сильний протизапальний ефект. Вони можуть використовуватися у вигляді ін'єкцій в суглоб при середніх і важких болях.

Спосіб життя має бути оптимізований, враховуючи стан здоров'я. Втрата ваги сприятлива для суглобів і інколи може зменшити біль і значно поліпшити функціональний стан. Сильний стрес, спрямований на коліно, має бути виключений. Хобі, що вимагають бігу і стрибків, потрібно замінити менш енергійними діями.

Сприятливим є використання пристроїв, що зменшують навантаження на коліно. Ціпок, амортизуюче взуття або спеціальні устілки. Пов'язки також можуть бути дієвими в зниженні болю і поліпшенні здатності до ходіння. Доступними є різні підтримуючі пристрої для коліна. М'які наколінники зігрівають і нагадують про необхідність обережно поводитися з коліном. Міцніші наколінники також доступні, але повинні точно обхвачувати коліно і досягати ікри і стегна, і мають бути зроблені на замовлення.

Якщо інші засоби не допомагають, можна вдатися до хірургії. Заміна суглоба штучним дає добрі результати. Необхідною є реабілітація.

Дуже важливі вправи для м'язів довкола дегенеруючого коліна. Необхідне поліпшення сили м'язів і, не дивлячись на біль, потрібно помірно задіювати коліна. Вправи під наглядом фізіотерапевта або особистого тренера можуть бути оптимальними для поліпшення м'язової сили. Масаж може бути корисний, якщо м'язи довкола коліна дуже чутливі.

У разі артриту, неприпустимо використовувати коліно на повну силу під час гірших епізодів болю. Можна придбати вищі крісла для будинку, щоб було легко вставати. Можливо, навіть підняти сидіння унітазу вище. При підніманні по сходах краще піднімати вперед здорову ногу, а при спусканні – хвору.

У разі проблем з коліном, необхідно підсилювати чотириглавий м'яз. У гіршій фазі болю, можна скорочувати чотириглавий м'яз, утримуючи ногу у спокої, а коліно - прямим. Скорочення можуть спочатку тривати по 10 секунд і можуть бути здійснені стільки раз на день, скільки бажаєте.

Спочатку можна піднімати ногу, утримуючи коліно рівним, у положенні на спині. Цю вправу можна робити з підніманням або додаванням ваги на ногу.

У положенні лежачи можна піднімати ноги у різних напрямах, щоб вправляти всі м'язи ніг. Лежачи на боці або на животі можна піднімати пряму ногу вгору. Для цих вправ можуть використовуватися ваги для ніг.

Коли стан коліна покращується, можна додати вправи для зміцнення коліна без додаткової ваги, а пізніше – з вагою. При цьому можна підтримувати ногу під стегном, щоб ступні не торкалися підлоги.

Коли виконання таких вправ стає простим і не викликає болю в коліні, можна продовжити вправи в гімнастичному залі, щоб зробити коліна навіть сильніше, ніж вони були до хвороби. Стан м'язів стегна не має критичної ролі для людини без проблем коліна, але хворим потрібно підтримувати м'язи в ідеальній формі.


Кіста Бейкера

Скупчення, що містять заповнені рідиною цисти, які утворюють тиск або біль, можуть бути часто виявлені на задньому боці коліна після травми або без неї. Вони зазвичай пов'язані з колінним суглобом. Якщо така циста розривається між литкових м'язів, це може викликати сильний біль, який важко відрізнити від тромбозу.

Клінічна картина дає чітку ідею для діагностики та УЗІ або МРТ можуть бути використані для підтвердження. Скупчення може бути осушене одночасно, і можуть бути застосовані кортизонові ін’єкції. Якщо це не покращує стан, можлива хірургія. Можливі поточні причини, такі як пошкодження меніска, мають бути виключені, оскільки вони можуть перешкоджати усуненню проблеми.

Вільні фрагменти

Біль та інші симптоми можуть викликати деякі вільні фрагменти в коліні. Якщо скутість проходить, під час огляду коліно може бути майже асимптоматичним. Рентген, МРТ або ендоскопія можуть підтвердити діагноз. Вільні частки можуть бути витягнуті під час ендоскопії.


Запалення

Бактерії можуть викликати гнійне запалення в коліні. Це може трапитися унаслідок травми коліна, вогнепального поранення або через кровообіг.

Симптоми: опухання коліна, біль і печіння. Огляд виявляє опухання і можливе почервоніння в коліні. Лабораторні тести показують підвищений рівень запалення, синовіальна рідина непрозора і містить бактерії.

Внутрішньовенні антибіотики можуть бути необхідними для лікування цього стану, і це зазвичай здійснюється в лікарні. Коліно необхідно постійно дренувати і залишати в спокої. Як тільки інфекція вилікувана, можна починати вправи для коліна.

Невідкладна допомога

Травми коліна, після яких ходіння особливо хворобливо.
Дислокація в коліні.
Сильне опухання коліна у поєднанні з лихоманкою.
Коліно залишається в замкнутому положенні.

Консультація у лікаря

Пролонгований біль у коліні у дітей.
Травма коліна, яка викликає серйозніші симптоми.
Біль у коліні, що супроводжується лихоманкою.
Повторювані болі і опухання.
Повторювані болі і замкнутість у коліні.
Неспокійні болі, які не тамуються домашніми засобами.

Біль у коліні, більше інформації англійською мовою:

American Academy of Orthopedic Surgeons о переломах при росте.
RightHealth.com о проблемах чрезмерного использования колена.
webMD о колене бегуна.
webMD о том, как избежать травмы колена.
American Academy of Orthopedic Surgeons о артрите колена.
Familydoctor.org статьи о боли в коленно-бедренном суставе.
Ehealthmd.com страницы о размягчении коленного хряща.
Ehealthmd.com статьи о травмах мениска.
Ehealthmd.com статьи о травмах связок.
Клиника Майо, статьи о цисте Бейкера.
American Academy of Orthopedic Surgeons о болезни Осгуда-Шлаттера.
Intelihealth.com статьи об инфекционном артрите.
Medicinenet.com страницы о бурсите колена.
Emedicine статьи о дислокации колена.
webMD о дислокации колена.
Mdguidelines.com статьи о свободных телах.
HealthDesk.com о артроскопии колена.
Википедия страницы о артроскопии колена.
About.com о операциях по замещению оленного сустава.
Ezinearticles.com об упражнениях для колен для женщин.

Информация об авторе vkontakte.ru

Комментариев нет:

Отправить комментарий