суббота, 3 марта 2012 г.

Біль обличчя






Інфекції пазух

Інфекції пазух – це типова причина хворобливості обличчя. Вони зазвичай є результатом застуди. Алергічні чинники, які викликають опухання, можуть сприяти цим інфекціям. Недоліковані зубні інфекції можуть поширюватися в пазухи.

Найбільш поширена серед цих інфекцій – це запалення пазух верхньої щелепи. Головні болі, які також відчуваються на щоках, – це основний симптом. Нахил голови вперед може посилювати біль, також як і поплескування по щоках. Діагноз може підтвердити рентген, ультразвук, КТсканер, прокол пазухи або пазухо-назальна ендоскопія, виконана ЛОР-лікарем.

Часто необхідне лікування складається з антибіотиків і назальних крапель або антигістамінних препаратів для зниження опухлості слизистої оболонки. Якщо біль важкий або антибіотики не виліковують інфекцію, необхідно робити пункцію пазухи.

Назальні краплі, які продаються без рецепту, можуть використовуватися пацієнтами самостійно. Рекомендується застосовувати їх в положенні лежачи. Коли краплі у лівій ніздрі, необхідно почекати кілька секунд і потім перевернутися на лівий бік, щоб медикамент пройшов у верхньощелепну пазуху. Після розміщення крапель у правій ніздрі, відповідно, необхідно повернутися на правий бік.

Назальні краплі не повинні використовуватися протягом довгого часу, оскільки вони можуть викликати симптоми навіть без інфекції.

Рекомендується підтримувати високу вологість повітря в будинку. Особливо рекомендовані парові інгаляції кілька разів на день або в гарячому душі, або із спеціального контейнера. Теплі компреси поверх синусів можуть допомогти з болем. Можна полоскати ніс водою в душі.

Деякі спеції вважаються сприятливими для слизистих мембран, спробуйте їжу, заправлену часником або кайєнським перцем.



Трігемінальная невралгія

Трігемінальна невралгія або запалення трійчастого нерва зазвичай викликає сильні однобічні болі у верхній або нижній щелепі. Літні люди часто зазнають цих проблем.

Причини захворювання невідомі. Торкання до запаленої ділянки або важке жування може ініціювати напад болю. Зазвичай інші відхилення відсутні. Проте краще пройти обстеження.

Лікування полягає в медикаментах, електричній больовій терапії або акупунктурі. Хірургічне втручання використовується рідко.

Для пацієнтів з тригемінальною невралгією рекомендоване уникнення подразнення обличчя. Зберігайте ваше обличчя в теплі взимку.



Оперізуючий лишай

Оперізуючий лишай може також виникати в області обличчя і очей. Власне вірус знаходиться у спинному мозку, але викликає хворобливу екзему з пухирями у чутливій зоні нерва. Екзема не мігрує на інший бік обличчя.

Після лікування екземи можуть залишатися шрами. На ураженій ділянці можуть бути проблематичні залишкові болі. У випадку, якщо пацієнт молодше 50 років або якщо екзема помірно хвороблива на початку, ризик залишкових болів є мінімальним. Пацієнти з менш, ніж 20 пухирями під час настання захворювання, теж мають невеликі шанси виникнення залишкових болів.



Скроневий артрит

Літні люди часто мають скроневе судинне запалення, що має назву скроневий (темпоральний) артрит. Симптоми включають біль в скронях, біль при ковтанні і кусанні, різні загальні симптоми і розлад зору.

Огляд виявляє затвердіння скроневих артерій, які хворобливо реагують на дотик. Лабораторні тести показують підвищену швидкість седиментації. Якщо діагноз не точний, для перевірки використовується біопсія скроневої артерії.

Лікування має бути початим негайно, особливо у випадках, коли спостерігається порушення зору. Таким чином, намагаються уникнути постійного погіршення зору. Кортізонове лікування буде достатнім за нормальних умов.



Проблеми слинних залоз

Больові симптоми можуть бути пов'язані з інфекціями слинних залоз. Найбільш поширеною інфекцією є опухання нижньощелепних слинних залоз, викликане свинкою. Лихоманка та інші загальні симптоми можуть розвиватися паралельно. Свинка найбільш характерна для дітей, але може зустрічатися також і в дорослих, якщо вони не хворіли в дитинстві.

Свинка зазвичай лікується не медикаментозно. Інші слинні залози вимагають антибіотиків. Причиною інфекцій слинних залоз можуть бути обструктивні камені, які мають бути видалені.

Протизапальне лікування може використовуватися для полегшення симптомів свинки. Рекомендується пити багато рідини і відпочивати.

Невідкладна допомога

Сильні болі у верхній щелепі або лобових пазухах.
Припухлість над верхньощелепними пазухами.

Консультація у лікаря

Головний біль або хворобливість обличчя в поєднанні з лихоманкою.
Сильні однобічні болі у нижній або верхній щелепі.
Припухлість щелепи, особливо якщо у вас свинка.

Болі обличчя, більше інформації англійською мовою:

Википедия статья о синусите.
Emedicinehealth.com о пазушных инфекциях.
Otolaryngology Houston об анатомии параназальных пазух.
Medicinenet.com слайдшоу о синусите.
WebMD анатомия и условия синусита.
Patient UK о тригеминальной невралгии.
Medicinenet.com слайдшоу об опоясывающем лишае.
Emedicine информация о височном артрите.
Patient.co.uk статья о болезнях слюнных желез.
Emedicine о стойких идиопатических болях лица.
SafeMedication.com инструкция как правильно использовать назальный спрей.
SafeMedication.com инструкция как правильно использовать назальные капли.

Информация об авторе vkontakte.ru

Комментариев нет:

Отправить комментарий