суббота, 3 марта 2012 г.

Біль у роті







Герпес

Герпес першого типу, або Herpes simplex, – це вірусна інфекція ротової області. Симптоми починаються як свербіння і печіння губ. Можуть розвиватися невеликі пухирі, що покриваються струпом приблизно через тиждень. Часто спостерігається супровідна бактерійна інфекція, яка може подовжити перебіг епізоду.

Лікування полягає у використанні локальних засобів для зняття симптомів вірусу герпесу. Вони працюють краще, якщо лікування почате на ранніх стадіях. Якщо спостерігається супроводжуюча бактерійна інфекція, необхідні антибіотичні мазі.



Проблеми слизової оболонки

Різні види змін, такі як зміна кольору, пухирі і виразки, можуть з'являтися унаслідок інфекцій і недотримання гігієни. Інколи слизова оболонка рота може бути пошкоджена дуже гарячою їжею, але в цьому випадку поліпшення настає через декілька днів.

У слизовій оболонці рота можуть бути виявлені вірусні інфекції, і зазвичай вони викликані вірусом герпесу. Перший випадок герпесу зазвичай виникає в дитинстві. Різні чинники, такі як холод, стрес, висмикування зубів і менструальний період можуть активувати вірус.

Симптоми в області рота можуть викликати безліч інших вірусів. Багато захворювань шкіри, такі як червоний плоский лишай, можуть викликати зміни у слизовій оболонці рота.

Лікування змін слизової оболонки проходить важко, оскільки важко утримати медикамент в потрібному місці. Дає покращення полоскання антибактеріальними рідинами. Спробуйте вологі пакетики чаю для лікування виразок в роті.

Пухлини ротової порожнини також можливі, тому рекомендується звернення до лікаря, якщо проблеми не припиняються.

Уникайте подразнюючої, дуже гарячої або гострої їжі. Деякі пацієнти відчувають поліпшення при регулярному вживанні молочних продуктів, таких як йогурти і кефір.



Зубні болі

Найбільш поширена причина зубного болю – це поява каверн унаслідок карієсу. Першим симптомом може бути стріляючий біль в зубах при вживанні солодкої їжи. Коли каверна збільшується, з'являється біль від холодного і гарячого. Якщо вживання холодної та гарячої їжі або напоїв викликає тривалі болі, зуби можуть бути інфіковані у своєму центрі.

Зубні болі можуть поширюватися у верхню щелепу у напрямі скронь і в нижню щелепу до вуха. Обстеження показує, що зуби хворобливо реагують на дотик під час постукування або огляду. Якщо необхідно, для діагностики використовують рентген.

Необхідно лікувати каверни якомога скоріше. Лікування полягає у видалення зруйнованої зубної тканини і заповненні каверни. Якщо корінь зуба інфікований, необхідне чищення зубного каналу.

Протизапальні засоби у вільному доступі можуть бути засобом самолікування. Проте, цього недостатньо, і необхідна консультація стоматолога. На хворобливу зону можна ставити холодні компреси.



Гінгівіт

Гінгівіт також може викликати біль у зубах. Це може бути викликано недотриманням гігієни рота, формуванням зубного каменя, і неправильно поставленими пломбами. Якщо проблема тривала, можуть бути уражені глибокі тканини.

Лікування в легких випадках полягає в поліпшення гігієни і видалення локального подразнюючого чинника. Самолікування – це обережне чищення і полоскання зубів. У складних випадках використовуються антибактеріальні і антибіотичні засоби.

Болі язика

Біль у язиці може бути викликана грибком. Грибкові інфекції язика можуть бути виявлені у 50% людей, які не виявляють симптомів. Багато чинників, такі як діабет, недостатність вітаміну В12 або заліза, неправильно встановлені пломби, антибіотики або погана гігієна рота можуть створити умови для розвитку грибкової інфекції.

Недостатнє слиновиділення може також сприяти захворюванню. Артрит, синдром Гужеро-Шегрена можуть викликати скорочення вироблення слини. Деякі ліки від тиску, антидепресанти, транквілізатори або антигістамінні препарати можуть викликати ту ж реакцію.

Сухість може лікуватися засобами для полоскання рота, мазями або льодяниками, зробленими з цією метою. Спробуйте місцеве вживання рослинної олії. Уникайте засобів для полоскання рота, що містять алкоголь, оскільки вони підвищують сухість оболонок. Те ж саме стосується кислої і гострої їжи.

Грибкові інфекції можуть з'являтися у формі червоних мембран, блискучого язика або легкого покриття язика і оболонок. Спробуйте зменшити дію чинників, які сприяють інфекції. Типовим є повернення інфекції.

Біль у язиці може бути викликана нестачею вітаміну В12. Третина пацієнтів з анемією страждають оральними симптомами. Кишкові захворювання, дієти або інтенсивне вживання алкоголю можуть викликати біль у язиці. Пацієнти із синдромом Гужеро-Шегрена можуть відчувати біль від сухості слизистих оболонок, навіть якщо немає грибкової інфекції.



Фарингіт

Фарингіт – це поширене захворювання. Воно викликане вірусом або бактеріями. Коли запалене горло поєднується з гіперемією або кашлем, причина швидше вірусна. Вірусні інфекції часто супроводжуються м'язовими болями. Зазвичай хворобливість горла не настільки сильна, лихоманка помірна, і в цілому стан пацієнта задовільний.

Зазвичай вірусні інфекції дітей – це аденовіруси. Мононуклеозіси поширюються через поцілунки і є типовими для молодих людей. Лімфовузли на шиї збільшуються і можуть викликати навіть сильні болі і проблеми при ковтанні. Від вірусного захворювання немає ліків.

Якщо запалене горло зберігається без респіраторних симптомів, є можливість тонзиліту. При цьому гланди набухають, на них з'являються білі плями, типовою є висока температура. Тонзиліт, викликаний стрептококом, необхідно лікувати для уникнення ускладнень на серце, нирки і кінцівки.

Діагноз може бути підтверджений мазками з горла. Це допомагає уникнути непотрібного лікування антибіотиками. За допомогою огляду важливо відрізнить вірусну і бактерійну форми захворювання. Для лікування бактерійної інфекції зазвичай використовують антибіотики.

Якщо в антибіотиках немає потреби, відпочинок, полоскання та ін. можуть полегшити симптоми.

Вранішній біль в горлі без будь-яких причин зазвичай виникає із-за збільшених аденоїдів або гланд. Оскільки дихання через ніс обмежене, під час сну з відкритим ротом пересихають слизові оболонки, і виникає біль. Якості першої допомоги спробуйте випити щось тепле, це зазвичай знімає біль. Люди, які хроплять, можуть також відчувати подібний біль.

Коли пацієнт страждає фарингітом, необхідно пити більше рідини і достатньо відпочивати. Якщо необхідно, можуть використовуватися протизапальні або протигрипозні засоби.

Спробуйте полоскання водою з однією столовою ложкою солі або соди на стакан води. Це полегшує біль. Деякі засоби від простуди теж можуть використовуватися для полоскання.

Льодяники, що знаходяться у вільному продажі, або краплі можна використовувати для тимчасового позбавлення від болю.

Багато людей вважають, що велика кількість вітаміну С прискорює одужання.

Абсцес горла

Абсцеси інколи можуть виникати у верхній частині горла. Симптоми в цьому випадку – це біль в горлі, який поширюється до вуха. Відкриття рота і розмова можуть бути утрудненими.

Зазвичай симптоми виявляються після загального фарингіту. Якщо були прописані антибіотики, симптоми можуть на якийсь час зникнути. Огляд виявляє однобічну припухлість в області абсцесу. Лікування складається з хірургічного видалення абсцесу. У дітей разом з абсцесом також видаляють гланди.


Проблеми голосових зв'язок

Якщо спостерігаються симптоми відмінні від хворобливості горла, такі як хрипота і можливо кашель, можна підозрювати запалення голосових зв'язок. Воно звичайно лікуватися антибіотиками. Діагноз може бути підтверджений оглядом зв'язок з дзеркалом.

У разі запалення голосових зв'язок головне – це розслабити зв'язки і говорити лише в разі крайної потреби. Шепіт може бути більш утомливим для зв'язок, ніж нормальна мова, і тому його необхідно уникати. У важких випадках інфекції необхідно повністю мовчати та використовувати письмо для спілкування.

Якщо стан пацієнта різко погіршується, є проблеми з ковтанням слини і відчувається полегшення при закиданні голови назад, рекомендується негайно звернутися до лікарні, щоб уникнути запалення надгортанника. Доктор може оглянути надгортанник з дзеркалом. Якщо помітні інфекційні зміни, пацієнта потрібно госпіталізувати. Антибіотики, як правило, лікують інфекцію.

Невідкладна допомога

Хворе горло з білими крапками на гландах, але без симптомів респіраторних інфекцій.
Хворе горло в поєднання із загальним погіршенням стану і проблемами з ковтанням слини.
Хворе горло з швидким погіршенням загального достатку.
Хворе горло у людей з вашого найближчого оточення з фарингітом, що вимагає лікування антибіотиками.
Підозріння на абсцес в горлі.

Консультація у лікаря

Безперервний фарингіт.
Зміни в слизовій оболонці рота, які повільно лікуються.

Консультація у стоматолога

Тривалі зубні болі.
Біль в зубах або яснах.

ББіль в області рота, більше інформації англійською мовою:

Википедия о герпесе губ.
Otolaryngology Houston фотографии острого тонзиллита.
Ear, Nose & Throat Health Care Providers фотографии ротовых проблем.
Netdoctor.co.uk о зубной боли.
Клиника Майо страницы об инфекции тканей, окружающих и поддерживающих зуб, периодонтит.
Википедия о воспалении десен, гингивит.
MedlinePlus о проблемах языка.
Emedicine о фарингите.
Википедия о перитонзилярном абсцессе.
Otolaryngology Houston изображения перитонзилярного абсцесса.
Emedicine страницы о проблемах голосовых связок.

Информация об авторе vkontakte.ru

Комментариев нет:

Отправить комментарий