суббота, 3 марта 2012 г.

Біль у стегнах







Артрит

Проблеми стегна типові для літніх людей, але можуть з'являтися навіть у дитинстві. У дітей захворювання можуть викликати природжена дислокація стегна, окостеніння закінчення стегнової кістки і тимчасове запалення стегна. Педіатрам знайомі ці розлади.

Найбільш поширеною причиною для болю в стегні у літніх людей є артрит. Існують два типи артриту стегна. Найбільш поширений остеоартрит, артрит зношування і розривів, або дегенеративне захворювання суглоба. При цьому хрящ у суглобі зношується з віком. Після цього, оголена кістка виставлена в суглобі, і суглоб стає хворобливим і нерухомим. Причиною насправді рідко є хвороба розвитку. Зазвичай не знаходять причину артриту. Може відіграти роль спадковість. Також зайва вага, травми і переломи в цій області сприяють захворюванню.

Другий тип – це запальний артрит. Він може бути викликаний, наприклад, ревматоїдним артритом, анкілозивним спондилітом або системним вовчаковим еритематозом разом з іншими системними захворюваннями.

У цьому випадку зазвичай спостерігається біль і в інших кінцівках, а також інші симптоми. Діагноз підтверджується на огляді у лікаря і лабораторними тестами. При ревматоїдному артриті життєво важливим є почати правильне лікування незабаром після діагнозу. Лікування ревматоїдного артриту повинні проводити фахівці.

Малорухливість стегна може бути першим симптомом артриту. Зазвичай вона з'являється вранці або після удару, і послаблюється при певних рухах. Гнучкість стегна і внутрішні обертання зазвичай перші рухи, які стають обмеженими.

Раннім симптомом артриту також є тупий біль при напруженні. Біль відчувається в паховій зоні, на зовнішній стороні стегна або в сідницях і може поширюватися в стегно, інколи аж до коліна. Біль може відчуватися вранці і зникати з рухом.

Коли скарги зростають, біль і малорухливість можуть бути присутніми в кінцівці під час відпочинку, і може спостерігатися покульгування при ходьбі. З погіршенням, ці дегенеративні зміни можуть викликати сильні болі вночі. Можуть спостерігатися хороші і погані періоди болю, які можуть також змінюватися залежно від погоди.

Під час огляду лікар виявляє, що різноманітність рухів стегна обмежена і що рухи є хворобливими. Рентген, КТ і МРТ сканування підтверджують діагноз. Складніші тести зазвичай не потрібні, і може бути почате планування лікування.

Для цього стану не існує виліковного засобу, тому лікування концентрується на полегшенні симптомів, що, звичайно ж, є найвищою важливістю. Будуть корисні відповідні протизапальні засоби без побічних ефектів. У багатьох важких випадках, медикаменти необхідно використовувати постійно, а в помірних випадках досить використовувати ліки за потреби.

Одна корисна форма фізичної терапії – це витягування стегнового суглоба. Це може пом'якшити біль на довгий час. До витягування капсула стегнового суглоба має бути підготовлена з використанням теплового лікування і масажу. Для полегшення болю може бути використана електротерапія. Необхідно підтримувати мобільність стегна і м'язів ніг гімнастичними вправами і фізіотерапією. Помірне використання стегна рекомендоване, не зважаючи на біль.

Якщо це лікування не дає достатніх результатів, удаються до хірургії. Зношений суглоб замінюють новим штучним. Цей тип хірургії зазвичай добре працює для зменшення болю. Проте, потрібно підкреслити, що штучний суглоб зроблений з матеріалу, який так само зношується, тому рівень напруження потрібно планувати відповідно. Необхідно бути обережним із м'язовою активністю і ходінням після хірургії, якщо виникають проблеми.

Якщо штучний суглоб має бути поставлений молодому пацієнтові, існує небезпека, що він переміститися будь-коли в житті пацієнта. Кожна додаткова хірургічна операція складніша, ніж попередня. Тому першу операцію відкладають якомога довше у молодих пацієнтів. Якщо штучний суглоб викликає симптоми після функціонування, необхідно перевірити його статус за допомогою рентгена.

Самостійне лікування на ранніх стадіях включає протизапальні засоби в короткі періоди тривалістю в декілька днів. Оскільки структури, що викликають біль, глибоко занурені, мазі не мають особливої користі. Холодні компреси можна використовувати кілька разів на день на початку і теплове лікування – на пізніших етапах.

Найважливішим є не навантажувати значно дегенерований суглоб. Якщо пацієнт має зайву вагу, зниження ваги може принести полегшення. Це легше сказати, ніж зробити, але це варте спроби. Для зменшення тиску на суглоб можна використовувати ціпок.

Перенесення важких об'єктів має бути строго виключеним. Для походу за покупками можна використовувати сумки на коліщатках, або ж можна замовляти продукти по інтернету з доставкою додому. На жаль, багато хто вважає, що ціпок потрібно використовувати лише в крайніх випадках, коли без нього вже не можна обійтися, Це не так, ціпок не зменшує гідності пацієнта.

Навіть якщо не можна переносити тягар на стегні, це не означає, що потрібно перестати рухатися. Особливо сприятливо розминати м'язи стегна, не зважаючи на біль. Водні процедури – це кращий спосіб здійснити це, оскільки при такій активності всі м'язи працюють, але на стегно створюється менше тиску.



Бурсит

Слизиста бурса стегна може запалюватися і викликати біль, який поширюється донизу, саме тому хворобу часто плутають з ішіалгією. Під час огляду часто присутня сильна місцева хворобливість у зовнішній частині стегна.

Якщо необхідно, ультразвук або МРТ можуть бути використані для підтвердження діагнозу і виключення інших причин. У тому ж місці, де сухожилля прикріпляються до кістки, може виникати подразнення і це забезпечує клінічну картину, схожу з бурситом, але без справжнього запалення бурси. Кортизонова ін'єкція або дві зазвичай допомагають в обох випадках, якщо болезаспокійливі засоби і відпочинок не вирішують проблему.



Затискання нерва

Інколи бічний нерв шкіри стегна, що проходить уздовж верхньої і бічної поверхні стегна, може затискатися в паховому вигині, викликаючи стан парестетичної мералгії. Це затискання викликає нервовий біль попереду на зовнішній частині стегна. Ця область може також заніміти. Зазвичай дана область чітко окреслена. Причини часто залишаються невідомими, нерідко можливою причиною вважається травма.

Огляд показує зменшену чутливість до торкання в типовій області і можливу хворобливість знервованої зони пахової складки. Діагноз може бути підтверджений вивченням провідності нервів і ЕМГ. Варіанти лікування включають розтягування м'язів і вирівнювання постави, зменшення внутрішнього вигину нижньої частини спини, що допомагає зменшити тиск на нерв. Хірургію беруть до уваги, якщо інші методи лікування не допомагають і захворювання створює труднощі для роботи і повсякденного життя.



Іррадуючий біль

Дегенеруючі й опуклі міжхребетні диски в нижній частині спини можуть викликати біль, що поширюється в зоні стегна. Нерви, затиснені сідничними м'язами, можуть також викликати біль у стегновій зоні. У таких випадках огляд зазвичай виявляє сильніші симптоми на спині або сідницях. Лікування фокусується на виявлених проблемах. Будь ласка, ознайомтеся із сторінкою про біль у спині.



Ляскаючий звук у тазостегновому суглобі

Ляскаючий звук із стегна зазвичай нешкідливий. Він часто викликаний м'язами на краю стегна, що ляскають по зовнішній частині стегна. У більшості випадків лікування не потрібне.

Консультація у лікаря

Пролонгований біль у стегні, який не покращується в домашніх умовах.

БоБіль в стегні, більше інформації англійською мовою:

HealthDesk.com о дисплазии бедра при развитии.
Википедия страницы о дисплазии бедра при развитии.
American Academy of Orthopedic Surgeons о артрите бедра.
About.com страницы об операциях по замещению тазобедренного сустава.
Ezinearticles.com о переломах бедра.
Emedicine страницы о бурсите.
RightHealth.com о проблемах латерального кожного нерва.
American Academy of Orthopedic Surgeons о воспалительном артрите бедра.
Portlandhiparthroscopy.com о свободных телах.
Клиника Майо, статьи о разрыве верхней губы бедра.
webMD про щелкающий звук в тазобедренном суставе.

Информация об авторе vkontakte.ru

Комментариев нет:

Отправить комментарий