суббота, 3 марта 2012 г.

Біль у всьому тілі







Ревматоїдний артрит

Якщо людина має генералізовані больові симптоми і біль в декількох місцях, або практично скрізь, страждаючий починає підозрювати ревматоїдний артрит. Зазвичай, проте, це не так – часто діагноз при загальних больових станах призводить до чого-небудь доброякісного, навіть якщо біль поширений по всьому тілу.

Типовий ревматоїдний артрит починається з прогресуючих симптомів кінцівок. Перший симптом з'являється в суглобах пальців рук, які називаються інакше п’ясно-фаланговими суглобами, у суглобах між першою і другою кісточкою пальця, також відомий як проксимальний міжфаланговий суглоб пальців, або в підставі суглобів, що називаються плесно-фаланговими суглобами пальців ніг, у кісточках, кистях або колінах. Ревматоїдний артрит зазвичай викликає опухання декількох суглобів на обох сторонах тіла одночасно.

Запалені кінцівки хворобливі і малорухливі, особливо вранці і коли не використовуються деякий час. Можливе відчуття печіння і вони можуть ставати теплими. Окрім запалення суглобів, може бути подразнення в приєднаннях сухожиль до суглобів і запалення слизистих бурс біля суглобів. Врешті-решт, якщо хвороба прогресує, різноманітність рухів в суглобі обмежується, а самі суглоби можуть деформуватися.

Симптоми, що передують розвитку захворювання, включають слабкість, втрату апетиту і ваги, лихоманку і деякі інші симптоми, спостережувані при багатьох інших захворюваннях. Оскільки ця хвороба за природою є системним порушенням сполучної тканини, у пацієнтів можуть виявлятися зовсім різні симптоми.

Основні причини ревматоїдного артриту до цих пір остаточно не з'ясовані. Вважається, що це аутоіммунне захворювання, іншими словами, помилка імунної системи. Імунна система бере участь в захисті організму. При аутоіммунних захворюваннях імунна система сприймає здорові тканини як чужорідні субстанції, і в результаті атакує власний організм. Інфекція може відіграти роль в заплутуванні імунної системи і запуску ревматоїдного артриту.

Клінічна картина часто лежить в основі діагностики. Лабораторні тести можуть показувати зміни характеристик ревматоїдного артриту, таких як збільшена ШОЕ. Рівень ревматоїдного чинника може підвищуватися, але це може спостерігатися і у людей без ревматоїдного артриту. З часом рентген показує зміни в суглобах пальців рук і ніг, характерні для цього стану.

Медикаменти відіграють ключову роль в ревматоїдному артриті. Раннє вживання покращує результат лікування. Лікування повинні проводити досвічений фахівець-ревматолог. Результат лікування різний у різних людей. Інколи пацієнти страждають агресивною формою захворювання, інші проявляють менше симптомів. У разі ревматоїдного артриту необхідно підтримувати мобільність суглобів, виконуючи вправи, відповідні кожній стадії захворювання.

Група системних хвороб сполучних тканин відноситься до рідкісних захворювань.


Постінфекційні болі

Пацієнти часто відчувають симптоми в суглобах, сухожиллях або м'язах після різних інфекцій, особливо в разі інфекцій шлунково-кишкового і сечостатевого тракту. Постінфекційні симптоми, які важко пов'язати з інфекцією, також з'являються після захворювання.

Постінфекційні симптоми в кінцівках присутні в декількох кінцівках одночасно, і зазвичай асиметричні. Симптоми м'язів і сухожиль значно варіюються.

Якщо ці симптоми зберігаються протягом тривалого часу, необхідно йти до лікаря. Більшість постінфекційних симптомів не вимагають лікування і проходять з часом. Деякі вимагають лікування для зняття болю, що викликається ними.

Хвороба Лайма

Бореліоз, по-іншому званий хворобою Лайма, передається через укуси кліщів і може викликати симптоми в кінцівках. Якщо на шкірі біля місця укусу з'являється висип, що поширюється назовні у вигляді кільця, необхідно негайно звернутися до лікаря. Іншими симптомами початкової стадії можуть бути лихоманка, головний біль і слабкість. Хвороба легко лікується антибіотиками на цьому етапі. Якщо пацієнт не помітив висипу, то вона не з'являється в традиційній формі, тоді хвороба може бути діагностована по клінічній картині, серологічній пробі, що показує підвищені антитіла.

На пізніх стадіях, коли бактерії поширюються кров'ю, висип може з'являтися по всьому тілу, навіть далеко від місця першого укусу.

Пізніше можуть з'являтися симптоми в м'язах і суглобах, і в інших органах, включаючи мозок, нерви, очі, серце. Чим пізніше діагностується захворювання, тим складніше стає лікування і менш надійний результат.



Фіброміалгія

Фіброміалгія – це генералізований больовий синдром, який був у центрі уваги останніми роками. Фіброміалгія викликає широко поширені болі і хворобливі реакції на тиск, що супроводжуються іншими симптомами, такими як: слабкість, порушення сну і вранішня малорухливість.

Біль при цьому загальному больовому порушенні зазвичай тупий і невизначений. Часто одна зона хворобливіша, ніж інші. Згідно деяких досліджень, перші симптоми з'являються найчастіше в зоні кисті і руки. Сильна слабкість характерна і може бути присутньою відразу після підйому з ліжка. Порушення сну включають ходіння уві сні і труднощі засипання.

Багато пацієнтів з фіброміалгією також відчувають інші симптоми, такі як: подразнення товстої кишки, головні болі при напруженні, м'язові спазми і судоми, слабкість в кінцівках, менструальні проблеми, порушення концентрації і уваги, депресія, тривожність і сердечні симптоми.

Огляд у лікаря показує особливо сильні болі в типових точках на декількох різних ділянках. Лікар повинен виключити інші захворювання і причини генералізованого болю, які часто мають схожі симптоми. Лише після цього можна ставити діагноз фіброміалгія.

Фізична терапія може погіршити стан. Масажі, такі як лімфатичний масаж, допомагають деяким пацієнтам. Можуть допомогти холодні компреси.


Порушення сну можна зменшити за допомогою медикаментів. У цьому випадку часто допомагають антидепресанти, оскільки вони мають відмінний ефект на порушення сну, пов'язані з фіброміалгією. Нижчі дози зазвичай достатні в разі фіброміалгії.

Часто лікування не допомагає виключити всі симптоми. Головна мета – не дати захворюванню контролювати повсякденне життя. Нормальне життя і помірність сприятливі. Найгіршою альтернативою буде залишитися удома і страждати від болю.

Схожі широкі помірні симптоми можуть бути пов'язані з багатьма іншими станами. Якщо проблеми з поширеними болями не проходять протягом тривалого часу, потрібно проконсультуватися з лікарем.

Самолікування фіброміалгії включає протизапальні засоби за потреби і мазі для хворобливих зон, якщо це допомагає. Можуть бути корисні холодні компреси на 20 хвилин по кілька разів на день. Інколи допомагають грілки.

У цілому необхідно підтримувати себе у добрій фізичній формі. Коли людина тренована, болі зазвичай м'якше і легше переносяться. Аеробікою необхідно займатися по 20 хвилин три рази на тиждень, так, щоб зростав пульс. Плавання, прогулянки з або без опори, їзда на велосипеді, заняття в спортзалі або групові вправи зазвичай добре переносяться.

Анаеробні вправи викликають накопичення молочної кислоти і зазвичай гірше переносяться. У деяких людей плавання зимою підтримує симптоми в нормі. Тимчасове лікування екстремальним холодом в спеціально обладнаних приміщеннях сприятливе для цього стану. Також допомагає традиційне помірне лікування.

Дієта на якийсь час послаблює біль. Деяким пацієнтам допомагає вегетаріанство. Інколи варто мати щоденник дієти і спостерігати за впливом їжі на симптоми.

Теплий і сухий клімат з декількома змінами одягу за день допомагає пацієнтам краще, ніж північний холодний і вологий клімат. Це особливо стосується весни і осені, коли погода може різко змінюватися і багато людей подорожують в теплі країни в ці сезони.


Генералізовані болі у дітей

Діти теж можуть відчувати генералізовані болі. Здорові діти можуть відчувати біль у кістках, суглобах і м'язах. Якщо існують інші скарги і зауваження, такі як: втрата ваги, лихоманка, слабкість, сильний місцевий біль або обмеження рухів через опухання, необхідно проконсультуватися з лікарем. Ростові болі і їх зміни, травми або перевтома можуть викликати нешкідливі болі на довгий час.

Консультація у лікаря

Помітне опухання кінцівок.
Біль і попередній укус кліща.
Всі пролонговані загальні болі.
Біль, який ускладнює повсякденне життя.
Біль, який вас турбує.


Загальні болі, більше інформації англійською мовою:

Клиника Майо, статьи о ревматоидном артрите.
webMD о ревматоидном артрите.
Medicinenet.com слайд-шоу о ревматоидном артрите.
Клиника Майо, статьи о фибромиалгии.
RightHealth.com о фибромиалгии.
ArthritisResearchUK страницы о фибромиалгии.
Familydoctor.org страницы о болезни Лайма.
Emedicine страницы о полимиозите и дерматомиозите.
KidsHealth.org о боли при росте.

Информация об авторе vkontakte.ru

Комментариев нет:

Отправить комментарий